Facebook Pixel

Менше цинізму та більше впевненості — як змінилися погляди українців за 10 місяців війни

У 2022 році з-поміж українців поменшало циніків і фаталістів. Натомість у людей додалося оптимізму та віри у власні сили. Як змінилися погляди українців за 10 місяців війни, свідчать результати дослідження, які у вівторок, 10 січня, презентував Київський міжнародний інститут соціології.

Щоб визначити рівень цинізму українців, соціологи пропонували відповісти на різні запитання щодо того, якої поведінки люди чекають від оточуючих. Наприклад, «чи правда, що більшість людей вчинять нечесно заради вигоди?» або «чи правда, що більшість людей не люблять допомагати іншим». На підставі всіх відповідей було розраховано поширеність подібних установок у суспільстві.

Як порівняти з листопадом 2021 року, у грудні 2022-го відсоток повністю або переважно цинічних установок знизився з 67,3% до 51,6%. Одночасно з 17,4% до 26% зросла кількість людей із невизначеними установками щодо цинізму. Зрештою частка громадян, що повністю або переважно дивляться на світ НЕ цинічно, зросла з 15,3% до 22,4%.

Також, за даними дослідження, війна в Україні знизила індекс фаталізму з-поміж населення. У те, що долю не можна змінити, сьогодні вірять 35,1% опитаних проти 59,3% рік тому. Кількість людей, що не вірять у фатум, зросла з 22,7% до 40,4%.

Також збільшилася кількість українців, які ствердно відповіли на запитання «Чи вистачає вам віри у свої сили?» — 56,4% проти торішніх 42%. Тих, хто не вірить у себе, виявилося лише 14,7%, тоді як у листопаді 2021 року таких було 28,3%.

У 2021 році лише 20% українців вірили в те, що протягом найближчого року життя налагодиться та стане кращим. Зараз так вважають 67,9% українців.

Соціологічний моніторинг «Українське суспільство» було проведено 19 — 25 грудня Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Інституту соціології НАН України.

Нагадаємо: доходи 65% українців, на їхню думку, є нижчими, ніж потрібно для «нормального життя». Водночас фінансові очікування більшості громадян знизилися майже вдвічі.

Подякувати 🎉