Facebook Pixel

«Хочу допомогти, та не знаю чим». Як стати волонтером в Україні

Протягом двох тижнів Україна стримує російське вторгнення та протидіє агресорові на всіх можливих фронтах. Принести користь державі сьогодні можна, не лише вступивши до лав ЗСУ чи тероборони: левова частка роботи нині припадає на волонтерів. The Page розповідає, як долучитися до волонтерства та знайти того, кому треба допомогти.

У Києві створили офіційну онлайн-платформу гуманітарного штабу. Тут мешканці столиці, які потребують допомоги, можуть залишити заявку, а волонтери — приєднатися до роботи після заповнення реєстраційної форми. Зокрема, попит мають:

  • компанії, готові постачати киянам продукти та ліки;
  • заклади харчування;
  • водії та авто, потрібні для налагодження логістики гуманітарного штабу;
  • люди, які попри небезпеку хочуть допомагати іншим.

Допомогти штабові можна й матеріально, переказавши гроші на рахунки благодійного фонду «Майбутній Київ». Кошти спрямують на закупівлю «гуманітарки» для киян.

«Волонтерська Платформа» — онлайн-портал, який об'єднує волонтерів та волонтерські організації всієї країни. На платформі можна знайти відповідний вид допомоги в певному місті чи організації. Пропозиції порталу дублюються у волонтерському телеграм-каналі та у волонтерських чатах України.

Для початківців на платформі передбачено спеціальний розділ, де можна ознайомитися з громадськими та благодійними організаціями, почитати про перші кроки у волонтерстві та дізнатися про різні сфери цієї діяльності.

Також в Україні з'явилася платформа «Робота в тилу» — своєрідна біржа волонтерських робіт. На сайті можна розмістити запит на роботу чи спеціаліста, відгукнутися на наявне повідомлення або ж створити свій профіль і розповісти, чим саме ви можете допомогти.

Телеграм-канал «Крезюме» на час війни почав публікувати не лише вакансії компаній, але й оголошення щодо пошуку волонтерів. Пропозиції різноманітні: від кухарів і провідників до копірайтерів і SMMників.

Подібні повідомлення наразі розміщують і в телеграм-каналі «Альтруїсти/Волонтери». У заявках вказуються контакти замовника для уточнення деталей, район або місце, де очікують на допомогу, та суть прохання. Наприклад, купити ліки для літніх батьків чи корм для домашніх тварин. Щоб залишити таку заявку, пишіть у бот.

Ініціатива «Євромайдан SOS», створена ще під час подій 2013 — 2014 років, запустила однойменний бот у телеграмі. Щоб стати волонтером, обирайте розділ «Хочу допомогти», якщо ж ви потребуєте допомоги, тисніть «Шукаю допомогу» й обирайте своє місто.

Чат-бот SaveUA дає змогу знайти або запропонувати свої послуги в різних куточках України. Для цього потрібно лишити заявку, у якій назвати своє місто чи область, категорію робіт і номер телефону. А бот допоможе обмінятися контактами та зв'язатися з потрібною людиною напряму.

Компанія YouControl спільно з Міністерством оборони та Міжнародним фондом «Відродження» запустила платформу «Люди для України». Всі волонтери, які реєструються в системі, проходять верифікацію через BankID. Далі потібно вказати, яку допомогу ви готові надавати, в якому населеному пункті та коли. Модератори сайту допоможуть швидко знайти потрібні контакти й уникнути шахраїв. Безпеку даних платформи гарантує МОУ.

Подякувати 🎉