Facebook Pixel

Як приватизувати державне майно попри війну – поради засновника FinPoint Сергія Будкіна

росія може здійснювати нові вторгнення та обходити санкції завдяки своїй сильній економіці. Фундамент для цього був закладений у 1990-х роках – в Україні у той же час зробили багато помилок у приватизації, які нам потрібно виправляти зараз.

Навіщо? Щоб зробити українську економіку успішною, отримати достатньо фінансів і виграти війну. Що потрібно зробити, розповів засновник FinPoint Сергій Будкін у своїй лекції «Приватизація в Україні: Що було не так і що можна зробити так».

Секрет вдалої приватизації в Україні

У вдалих кейсах приватизації не була зацікавлена держава. Тому в Україні успішно приватизували підприємства тютюнової, харчової, будівельної промисловості і виробництва пива, але не підприємства в енергетичній галузі.

Іноземні інвестори в Україні приватизовували 100% акцій або контрольний пакет підприємства, державної власності там не лишалося або її було мало. Держава не отримала високий дохід одномоментно. Натомість Україна отримала найбільших платників податків.

Коли різні інвестори приватизують бізнеси в одній галузі і починають конкурувати між собою, хтось виходить переможцем і стає чемпіоном ринку. Цей шлях пройшли кондитерські бренди Roshen та «АВК», пивний бренд «Оболонь», група компаній «Молочний альянс», «Івано-Франківськцемент».

Уривок із презентації про приватизацію в Україні. Автор: засновник FinPoint Сергій Будкін. Опубліковано в The Page з дозволу автора.

Уривок із презентації про приватизацію в Україні. Автор: засновник FinPoint Сергій Будкін. Опубліковано в The Page з дозволу автора.

Що робити для успішної приватизації

Перегляд бюджету ФДМУ

Бюджет Фонду має формуватися прозоро у вигляді відсотка від отриманих для держави грошей, які фонд заробляє під час управління і продажу майна. Ставки за цими двома категоріям мають бути різні. Фонд також повинен мати свободу розпоряджатися коштами: наймати будь-кого, виплачувати значні бонуси персоналу, який брав участь в успішній приватизації.

Так фонд може теоретично об’єднати компанії, які здають в оренду державне майно і отримують з цього дохід. Акції об’єднаної компанії можна виставити на біржі та знайти під них інвесторів.

Захист персоналу фонду

Топменеджери ФДМУ мають бути застраховані від потенційних судових позовів та мати імунітет від судового переслідування державою. Виняток – якщо змова між учасниками приватизації була доведена.

Співробітників ФДМУ мають вивести з переліку державних службовців. Це заважає їм приймати інвестиційні рішення вільно. А також захистити чиновників фонду від позовів щодо приватизації. Вони були в усіх країнах, де вона відбулася.

Оновити законодавство

Міноритарні акціонери мають бути захищені, тоді їм стане менш цікаво інвестувати в Австралію замість України. Важливо деталізувати транзакції, в яких зацікавлена держава – рада директорів та менеджмент мають вирішувати ці питання без державної участі.

Законодавство повинно мати прописані механізми різних видів угод з кредиторами компанії. Особливо зараз, коли в країні війна – бізнес може стати менш дохідним чи рентабельним, але обсяг боргу нікуди не дінеться.

Ввести законодавство про «золоту акцію». Сюди можна включити перелік ситуацій, коли держава дійсно повинна втрутитися в компанію. Але цим не можна нераціонально зловживати.

«Золота акція» може стати інструментом, наприклад, при приватизації аеродромів та злітно-посадкових смуг. Сергій Будкін вважає, що це можливо. Держава просто залишає за собою право використовувати смугу протягом воєнного стану завдяки «золотій акції».

Уривок із презентації про приватизацію в Україні. Автор: засновник FinPoint Сергій Будкін. Опубліковано в The Page з дозволу автора.

Уривок із презентації про приватизацію в Україні. Автор: засновник FinPoint Сергій Будкін. Опубліковано в The Page з дозволу автора.

Оновити стратегію ФДМУ

Фонд не має виставляти неперспективні об’єкти. Натомість має продовжувати малу та середню приватизацію через «Прозорро» та відкриті аукціони. На відомстві також лежить створення воєнного страхування для майбутніх приватизованих об’єктів, тендери серед провідних інвестиційних банків світу на повоєнну приватизацію.

Окремий напрям – критерії для конфіскації російських активів. Миколаївський глиноземний завод належить російському олігарху Олегу Дерипасці, проте «Київстар» має змішану власність.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉