Facebook Pixel

Львівська область стала лідером з приватизації у 2023 — голова ФДМУ Коваль

Фонд держмайна у рамках малої приватизації провів 4 сотні успішних аукціонів. А дохід від них перевищив 2,6 млрд грн.

Про це «Інтерфакс-Україна» розповів голова Фонду держмайна Віталій Коваль

Найбільше, понад чверть успішних аукціонів (більше сотні), провели РВ ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях. На другому місці – РВ ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях, а на третьому – РВ ФДМУ по Вінницькій та Хмельницькій областях (61 та 45 успішних аукціонів відповідно). Однак є окремі області, які особливо відзначилися своїми приватизаційними результатами.

Де в Україні у 2023 році приватизували найбільше державних активів?

За даними Prozorro, найактивнішим регіоном України у 2023 році стала Львівщина. В цій області за неповних 12 місяців пройшло понад 60 успішних аукціонів. А це понад 15% від загальної кількості. Вона принесла державі понад 400 млн грн.

Другу позицію за цим показником посідає Рівненщина. На її рахунку 37 успішних аукціонів, або майже 10% від сумарної кількості у 2023 році. Ще 8% (32 успішних аукціони) припадають на Вінниччину.

Середня приватизаційна активність, або від 20 до 30 успішних аукціонів, цьогоріч була у Волинській, Житомирській, Одеській та Чернігівській областях.

Найменший показник щодо продажу держактивів був у Сумській області (4 успішні аукціони), а також у Миколаївській та Чернівецькій областях (по 8).

Де доходи від приватизації у 2023 році були найбільшими?

Найбільше Фонд держмайна заробив від приватизації у Києві. Це приблизно 750 млн грн за неповний 2023 рік, або 28% від загальної вартості проданого майна. Найбільше принесло грошей приміщення колишнього готелю «Ермітаж», яке було продано за 311 млн грн. Другий вартісний об'єкт, приватизований У Києві, – Єдиний майновий комплекс ДП «Укроборонресурси». Його вартість із 17,6 млн грн зросла до 210 млн грн завдяки конкуренції 21 учасника аукціону.

На Львівщині найбільше віддали за Сторонибабський спиртзавод. Його майно продали за 142 млн грн. Аукціоном з найбільшим доходом на Одещині став Усть-Дунайський морський торгівельний порт. Його держава продала за 201 млн грн.

Від 100 до 300 млн заробили на продажі держактивів Волинська, Вінницька, Рівненська та Тернопільська області.

Найменшу суму, лише 125 тис. грн, принесла приватизація у Сумській області. Всі інші регіони, станом на початок грудня 2023 року, провели приватизацію на суми від кількох мільйонів до кількох десятків мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉