Facebook Pixel

На правобережжі Херсонщини затоплено 10 тис. га сільгоспземель — Мінагрополітики

На правобережжі Херсонщини затоплено 10 тисяч га сільгоспземель: Мінагрополітики

На правобережжі Херсонщини затоплено 10 тисяч га сільгоспземель: Мінагрополітики

За попередніми оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства України, унаслідок терористичного акту рф на Каховській ГЕС на правобережжі Херсонщини затоплено орієнтовно 10 тис. га сільськогосподарських земель. А також у декілька разів більше на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією. Докладна інформація буде відома найближчими днями, після аналізу інформації та знімків про розміри затоплення. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Загроза для водопостачання

Крім того, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га. з яких збирали майже 4 млн тонн зернових і олійних культур на суму приблизно $1,5 млрд.

У 2023 році на правому березі Дніпра працюють лише 13 зрошувальних систем. Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – у Запорізькій і 30% – у Дніпропетровській областях. Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів.

Загроза для рибного господарства

Негативні наслідки знищення Каховської ГЕС також будуть і для рибного господарства. Уже фіксується загибель риб — як молоді, так і дорослих особин. Щойно закінчився період нересту, і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках.

Окрім того, фауна водосховища, винесена з потоком води в заплави, що утворилися нижче греблі Каховської ГЕС, також загине, оскільки надалі в разі зниження «повеневої» хвилі ці біоресурси опиняться на суходолі.

Ще однією проблемою стане потрапляння й загибель прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря. Своєю чергою й чорноморська фауна також може загинути від масивного напливу прісної води.

Унаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тис. тонн, або приблизно 4 млрд грн. Загалом, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі всіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Quote«Негативні наслідки спустошення водних біоресурсів прослідковуватимуться впродовж кількох років поспіль, навіть у разі заповнення ложа Каховського водосховища найближчим часом. Оскільки поновлення кількісного та якісного складу популяцій риб, відновлення донних ценозів кормової бази потребує багато часу», — йдеться в повідомленні.

У міністерстві наголошують, що всі дані наведено лише за попередніми оцінками. Остаточні висновки можна буде зробити лише коли рівень води стабілізується.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉