Група виробників молочної продукції (14 компаній) підготувала заяву для проведення спеціального розслідування імпорту, обсяги якого зростають. Про це повідомив глава Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.
За його словами, 2020 року в Україні було поставлено 47 тис. тонн сирів, 28 тис. тонн цільного молока, 12 тис. тонн масла. Для виробництва такої кількості продукції необхідний 1 млн тонн молока. Українська промисловість переробила 2020 року 3,7 млн тонн молока.
Чагаровський наголосив, що українська молочна галузь і молочне тваринництво переживають кризу, а молокопереробні підприємства в країні не мають власних ресурсів для розвитку і працюють на межі збитковості. З цієї причини молокопереробні підприємства не цікавлять великий бізнес, тому найближчим часом навряд чи відбуватимуться угоди з їхньої купівлі та продажу.

Кількість молокопереробних підприємств в Україні до 2019 року скоротилася майже вчетверо — до 178. Чагаровський припустив, що за минулі півтора року закрилися ще 15-20 підприємств.
Контекст. За даними Держмитслужби, імпорт сиру в Україну зріс із 23,7 тис. тонн 2019 року до 46,7 тис. тонн 2020-го, а в грошовому вираженні — зі $108,9 млн до $210,5 млн.
Імпорт молока та вершків збільшився до 12,9 тис. тонн — на $11,6 млн, зростання склало 3,6 раза і 3,3 раза відповідно. Імпорт вершкового масла зріс до 10 тис. тонн у натуральному вираженні та майже у 2,5 раза в грошовому — до $40,6 млн.