Facebook Pixel

Відмовитися від одноразового пластику допоможе здорожчання поліетилену

Відмовитися від одноразових поліетиленових пакетів в Україні стане легше через зростання їхньої ціни щодо біорозкладних пакетів. Про це в коментарі The Page розповів генеральний директор найбільшого в Україні виробництва біорозкладних пакетів Ecomaizing Михайло Грод.

За словами підприємця, у 2022 році попит на біорозкладні пакети в Україні збільшився приблизно на 50%. На це вплинуло рішення уряду встановити мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети та інші заходи, спрямовані на обмеження використання одноразових пластикових пакетів.

Проте ажіотаж, який виник навколо біорозкладних пакетів на початку року, різко припинився через війну. А впродовж 2022 року попит на продукцію компанії поступово зменшувався.

Quote«Попит на біорозкладні пакети залежав переважно від тих сумлінних мереж, які ухвалили рішення, що представлятимуть у себе біорозкладну продукцію, але такими були далеко не всі. Відмовлятися від поліетиленових пакетів не поспішали й споживачі, для яких різниця в ціні має велике значення», — розповів Михайло Грод.

У 2022 році вартість біорозкладного пакета з кукурудзяного крохмалю, який під час компостування повністю розкладається протягом 90 днів, була в 4 — 5 разів вищою, ніж звичайних поліетиленових пакетів. Проте у 2023 році ситуація почала змінюватися.

Quote«Оскільки в Україні майже немає виробників поліетиленових гранул, а сировина – імпортна, поліетилен піднімається в ціні. Він також дорожчає через ситуацію на глобальному ринку. Ми вже зараз бачимо, що ціна наших пакетів і звичайних поступово урівнюється. Одночасно сподіваємося, що цього року біорозкладна гранула зменшуватиметься в ціні, і у фінансовому плані споживачу буде легше переходити на пакети, які не завдають такої шкоди довкіллю, як одноразовий пластик», — підкреслив Михайло Грод

Нагадаємо: у середу, 25 січня, перший заступник міністра економіки України Денис Кудін повідомив, що українці зменшили використання поліетиленових пакетів на 40 — 90% і більш як удвічі збільшили споживання біорозкладних.

Як повідомлялося раніше, 1 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який забороняє розповсюдження тонких, надтонких та оксорозкладних пластикових пакетів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉