Facebook Pixel

Фінанси, кредити та земля: у відкритий доступ викладуть тисячі нових даних українського бізнесу

В Україні понад тисячу наборів даних стануть загальнодоступними для всіх громадян. Йдеться про фінансову звітність компаній, відомості земельного кадастру, бази даних зі страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів та VIN-номерів автомобілів.

Кабінет міністрів уже опублікував відповідні зміни до постанови № 835. У Міністерстві цифрової трансформації заявили, що тепер кожен громадянин матиме можливість ознайомитися з реальним фінансовим станом усіх компаній і розмірами сплати податків до бюджету України.

Крім того, Державна служба статистики публікуватиме фінансову звітність компаній, Державна податкова служба — річну фінансову звітність про прибутки, збитки й інший сукупний дохід державного та комунального секторів економіки. Також, згідно з постановою, відкритою стане інформація з Єдиного реєстру бюро кредитних історій і Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств.

У Мінцифри додали, що ця постанова також передбачає створення центру компетенцій у сфері відкритих даних — порталу «Дія. Відкриті дані», який представлять навесні 2021 року.

Quote«Постанова закріплює принципи Міжнародної хартії відкритих даних, зокрема принцип «відкритості за замовчуванням». Це перший крок до побудови якісної системи управління даними в Україні. Загалом мета Мінцифри — щоб за три роки Україна увійшла до топ-3 країн, які є лідерами у сфері відкритих даних», — додали у відомстві.

Завдяки постанові ця інформація стане доступною в будь-яких сервісах, які працюють із відкритими даними: Opendatabot, Vkursi, YouControl та інших.

Контекст. Раніше стало відомо про те, що Міністерство цифрової трансформації опублікувало норму, яка дозволить внести зміни до постанови уряду й зобов'язати українські компанії публікувати фінзвітність як відкриті дані.

Подякувати 🎉