Facebook Pixel

В 10 клас за 30 км від дому. Як виглядає на мапі мережа старшої школи, що запрацює з 2027 року

Кожного українського школяра, який сьогодні навчається в 6 класі і молодше, стосується реформа профільної середньої освіти. Адже у 2027 році, коли теперішні шестикласники закінчать 9 клас, їм доведеться продовжувати освіту у наступних закладах старшої профільної школи (далі – ЗСПШ):

Що таке академічний ліцей

Відповідно до запропонованої реформи академічний ліцей є окремим закладом освіти, де переважно навчаються тільки старшокласники з 10 по 12 клас. Адже з 2027 року українська школа переходить на 12-річку, що відповідає практиці багатьох розвинених країн.

Академічні ліцеї пропонується створити на базі теперішніх закладів загальної середньої освіти, тобто шкіл. Вимогою для академічних ліцеїв стає відсутність молодшої школи. Тобто першачків ці заклади не набиратимуть. А у великих територіальних громадах у академічному ліцеї мають бути тільки 10-12 класи — до 200 учнів (8 класів) на паралелі.

Метою такої реформи є подолання освітнього розриву між школярами з міст та сіл, який сягає 4-5 років. Адже, за задумом реформаторів, завдяки масштабам закладів можна забезпечити кращу якість викладання, матеріально-технічну базу і можливість вибору спеціалізації. При цьому вихідці з сіл мешкатимуть у гуртожитках або їздитимуть на навчання здалеку.

В яких школах не буде 10-12 класів

У школах, на базі яких не будуть створені академічні ліцеї, залишаться тільки гімназійні (5-9) або гімназійні і молодші класи (1-4). Тобто для продовження освіти їх учням треба буде вступати в інший заклад. Інакше доведеться залишатися з базовою середньою освітою. На сьогодні в багатьох населених пунктах працюють лише школи I-II ступеня (1-9 класи). Вочевидь, після 2027 року таких закладів стане більше по всій країні.

В багатьох школах залишаться лише молодші і гімназійні класи. Фото: Depositphotos

В багатьох школах залишаться лише молодші і гімназійні класи. Фото: Depositphotos

Як створюється мережа академічних і професійних ліцеїв

У 2023-2024 роки триває підготовчий етап реформи, зокрема — моделювання майбутньої мережі ЗСПШ. Як відбувається цей процес, розповіли на стратегічній сесії за підсумками першого етапу розроблення Стратегії реформи профільної середньої освіти, яка нещодавно відбулася у Києві.

Станом на квітень 2024 року моделювання мережі ЗСПШ по областях має наступний статус:

  • Київська: на обговоренні;
  • Полтавська: на обговоренні;
  • Сумська: на обговоренні;
  • Львівська: на обговоренні;
  • Івано-Франківська: на обговоренні;
  • Одеська: на обговоренні;
  • Чернігівська: надано перелік;
  • Миколаївська: збір даних;
  • Тернопільська: збір даних;
  • Рівненська: збір даних;
  • Волинська: збір даних.

Якщо пояснити простими словами, на першому етапі на електронній мапі з’являються наявні школи, технікуми, коледжі тощо і на їх основі з урахуванням демографічної ситуації моделюється мережа закладів старшої профільної освіти — академічних та професійних ліцеїв. Навколо кожного з них визначається зона доступності в 10 км і 30 км.

Для наочності розглянемо ситуацію на прикладі скріншотів мапи кількох областей, де вже вимальовується конфігурація майбутньої мережі ЗСПШ, тобто академічних і професійних ліцеїв.

На мапі темно-коричневим кольором позначені майбутні академічні ліцеї, які мають з’явитися на місці існуючих закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО). Світло-коричневим позначені існуючі школи усіх ступенів будь-якої форми власності. Навколо кожного майбутнього академічного ліцею окреслена зона доступності в 10 км і 30 км.

На мапі Київської області навколо столиці мережа закладів доволі щільна, що відповідає густоті населення. Вочевидь, тут майбутнім десятикласникам не доведеться їхати до ліцею далеко. Можливо, вони продовжать навчання саме у тому закладі, де закінчать 9 клас.


Складніша ситуація для школярів з більш віддалених від Києва населених пунктів. Багатьом з них заради продовження освіти доведеться переселятися у гуртожиток, якщо батьки не матимуть змоги організувати доїзд до закладу, що знаходиться в 20-30 км. Більш того, малонаселена північ Київщини взагалі частково не потрапляє навіть в 30-кілометрову зону доступності найближчого академічного ліцею.


У Сумській області мережа ліцеїв виглядає помітно менш щільною, ніж на Київщині, що має відповідати кількості учнів.


Як зазначив на презентації реформи Дмитро Завгородній, заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, до вересня 2024 року в кожній області має з’явитися зрозуміла планова мережа, яка включатиме мережі закладів фахової передвищої освіти, професійно-технічної освіти і академічних ліцеїв різних профілів і підпорядкування. Остаточно вся Україна з усіма закладами з’явиться на мапі у 2027 році.

Quote«Біля деяких закладів можуть стояти різні особливі позначки. Наприклад, що цей заклад треба побудувати, як ми зрозуміли з нашої дискусії стосовно Київської області, де дуже багато громад, в яких реально треба будувати додаткову школу для того, щоб з'явився академічний ліцей. Деякі заклади треба буде між собою об'єднати, оптимізувати, закрити, змінити їм статус, можливо, передати їхнє майно тощо. У нас з'явиться такий загальний план на наступний етап», — розповів Дмитро Завгородній.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉