Facebook Pixel

В Україні створять структуру, яка відповідатиме за якість інтернету та мобільного зв’язку

Верховна Рада (ВР) ухвалила у першому читанні законопроєкт, який створить Національну комісію, що здійснюватиме державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Комісія моніторитиме якість послуг, які надають оператори. «За» проголосували 230 депутатів.

Про це повідомляється на сайті Міністерства цифрової трансформації.

Комісія працюватиме замість НКРЗІ (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації). Її діяльність регулювалася законом України «Про телекомунікації», положення якого лише частково відповідають вимогам загальноєвропейського законодавства.

Регулятор буде:

  • визначати населені пункти без інтернету, мобільного зв’язку та забезпечуватиме надання таких послуг;
  • здійснювати державний нагляд (контроль) за діяльністю операторів/провайдерів та надавачів поштових послуг;
  • здійснювати позасудове врегулювання спорів між споживачами та операторами/провайдерами й позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури;
  • моніторити якість електронних комунікаційних послуг.

У Мінцифри зазначають, що законопроєкт потребує додаткового опрацювання у частині фінансової незалежності (фінансування регулятора має відбуватися коштом спеціального фонду), інституційної незалежності та виключення повноважень, які відсутні у відповідній Директиві ЄС (обов’язкова ідентифікація абонентів та ведення IMEI реєстру).

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉