Facebook Pixel

«Укрзалізниця» злила газові торги зятю Злочевського

«Укрзалізниця» на переговорній процедурі закупівлі газу відкинула низку дешевих пропозицій і вирішила укласти угоди на суму понад 200 млн грн з компанією зятя Злочевського «Укр газ ресурс» Андрієм Кучковим і підприємством «Благогаз збут», яке до цього вже фігурувало у скандальній справі з УЗ. Про це повідомляють «Наші гроші».

Філія «Центр забезпечення виробництва» комапнії «Українська залізниця» на переговорній процедурі закупівлі газу 31 січня відхилила декілька дешевших пропозицій за чотирма з п’яти лотів і оголосила про намір укласти угоди на суму 201,1млн грн з підприємствами «Укр газ ресурс» та «Благогаз збут».

За двома лотами, за якими перемогу на суму 105,6 млн грн віддали «Укр газ ресурсу», три фірми пропонували газ до 14% дешевше. Якби тендерний комітет обрав переможцями дешевші пропозиції, то економія могла б скласти 15,1 млн грн.

Ще за двома лотами, де перемогу на 95,5 млн грн віддали «Благогаз збуту», економія від укладання угод з ініціаторами дешевших пропозицій могла б скласти 7,7 млн грн.

Зазначається, що у цих випадках обрані компанії взагалі не робили кроків щодо зниження ціни, отримавши перемогу лише завдяки відхиленню тендерним комітетом дешевших пропозицій. При цьому в усіх випадках тендерний комітет не розкрив причин відхилення жодної з фірм.

На укладення остаточних угод тендерний комітет має ще два дні. У цей період можливе оскарження процедури в АМКУ з боку учасників торгів.

Засновником компанії «Укр газ ресурс» (Київ) є Андрій Кучков. Це чоловік Карини Злочевської, доньки колишнього міністра екології та власника відомої газовидобувної групи «Burisma» Миколи Злочевського. З 2017 року серед засновників компанії значився віргінський офшор «Roldana Traiding Ltd». Він фігурував у рішенні АМКУ 2017 року № 225-р, яким комітет дозволив кіпрській фірмі «Brociti Investments Limited» з групи «Burisma» придбати акції іншого офшору «Diloretio Holdings Ltd».

Видання наголошує, що сам Кучков був безпосередньо присутній на засіданні тендерного комітету «Укрзалізниці».

«Укр газ ресурс» вперше з’явилася серед постачальників газу «Укрзалізниці» наприкінці 2019 року. Тоді з державної бази «Spending» стало відомо, що залізничники заплатили фірмі 17,8 млн грн за поставку газу взагалі без тендеру. Висвітлення цієї інформації у ЗМІ викликало скандал, внаслідок якого УЗ на початку січня пообіцяла з’ясувати, яким чином так сталося. Після проведеної перевірки «Укрзалізниця» жодних результатів не оприлюднювала, однак склад тендерного комітету «ЦЗВ» майже повністю змінився.

Рішення про зміну складу тендерного комітету 20 січня ухвалило правління «Укрзалізниці» за участі голови Євгена Кравцова, звільненого з посади 29 січня разом з майже усім складом правління.

Контекст. Минулого року УЗ створила у Facebook спільноту «Прозора залізниця». Її учасники, як повідомляло керівництво УЗ, отримуватимуть від компанії інформацію про конкретні кроки і результати реалізації стратегії закупівель та антикорупційної програми. Самі ж учасники зможуть повідомляти про порушення при закупівлі у філіях УЗ, можливі зловживання посадових осіб компанії або постачальників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉