Facebook Pixel

Україна отримає транш на $900 млн від МВФ: структурні маяки виконано

Україна отримає третій транш на $900 млн на видатки Держбюджету та підтримку міжнародних резервів від Міжнародного валютного фонду. Рада директорів МВФ затвердила другий перегляд програми «Механізм розширеного фінансування» (Extended Fund Facility, EFF) і поліпшила прогноз зростання реального ВВП України. Про це повідомляє НБУ.

Quote«Успішне виконання програми EFF зберігає доступ України до пакету загальної макроекономічної підтримки від міжнародних партнерів на чотирирічний період дії програми. Зараз він становить $122 млрд», – зазначають у Нацбанку.

МВФ поліпшив прогноз зростання реального ВВП України у 2023 році до 4,5%. Під час затвердження першого перегляду програми EFF цей показник був на рівні 1-3%.

МВФ очікує, що у 2024-му темпи відновлення сповільняться до 3–4%, ураховуючи продовження війни. Ризики для економічного зростання залишаються значними через надзвичайно високу невизначеність.

Україна виконала більшість структурних маяків на кінець жовтня вчасно, а кілька заходів за іншими структурними маяками – з певною затримкою.

Quote«По попередньому Меморандуму: усі наші невчасно закриті борги в МВФ відзначили як «реалізовані із запізненням», але в термінології МВФ все одно «невиконані», тож воно і далі буде за нами тягнутися негативним сигналом», – коментує народний депутат Ярослав Железняк.

Ситуація щодо всіх 35 структурних маяків МВФ, за даними Железняка:

  • 13 – виконані вчасно;
  • 4 – виконані зі зривом дедлайнів;
  • 2 – перенесено строк;
  • 4 – в процесі виконання;
  • 12 – нові.

Нові маяки, які Україна має виконати у 2024-му на вимогу МВФ:

  • До лютого 2024: знайти джерела для збільшення власних надходжень бюджету 2024 на 0,5% ВВП мінімум за потреби (це приблизно +38 млрд грн).
  • До кінця березня 2024: внести зміни до процесуального кодексу щодо розгляду справ у першій інстанції одним антикорупційним суддею або колегією з трьох антикорупційних суддів.
  • До кінця червня 2024: зробити «перезавантаження» БЕБ та провести зовнішній аудит фінстану компаній центрального теплопостачання, відокремлення боргів до і після лютого 2022.
  • До кінця липня 2024: провести аудит податкових пільг та втрат від них для дизайну реформи. А також ухвалити закон, який запустить новий суд для розгляду адмінсправ проти держорганів (НБУ, НАБУ, НАЗК).
  • До кінця серпня 2024: розробити політику державної власності держпідприємств, дивідендну політику та стратегію приватизації.
  • До кінця вересня 2024: визначити найбільш постраждалі від війни держкомпанії та оцінити фіскальні та квазі-фіскальні ризики. А також завершити зовнішній аудит ефективності НАБУ за участі трьох незалежних експертів з міжнародним досвідом та опублікувати його звіт.
  • До кінця жовтня 2024: зробити діагностику процесу підготовки середньострокового бюджету, щоб посилити стратегічний підхід до бюджету.
  • До кінця грудня 2024: ухвалити постанову КМУ з планом дій та таймлайном, які встановлять чіткий зв’язок між середньостроковим бюджетним плануванням та капітальними видатками, а також визначать Мінфін відповідальним за нагляд.
  • Також додався один сталий структурний маяк про те, що всі банки у мажоритарній власності держави лишаються в управлінні Мінфіну. А всі націоналізовані несистемні банки передати Фонду гарантування вкладів.

Нагадаємо, що 31 березня 2023 року Рада виконавчих директорів МВФ затвердила чотирирічну програму «Механізм розширеного фінансування» (EFF) для України. Програма передбачає заходи для підтримки стабільності й економічного відновлення для подальшої післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

Програма EFF реалізується у два етапи (воєнний та повоєнний) і передбачає доступ до кредитних коштів від МВФ у розмірі $15,6 млрд. Україна отримує транші за результатами щоквартальних переглядів. Обсяг фінансування від МВФ, який Україна отримає у 2023-му, зросте до $4,5 млрд.

Подякувати 🎉