Facebook Pixel

Україна не продає електроенергію з 10 жовтня: гендиректор YASNO розвіяв «зрадоньку»

«Ми не експортуємо електроенергію. Енергосистема України працює синхронно з енергосистемою Європи. І тут я хочу розвіяти зрадоньку, що Україна продає електроенергію», — пояснив Сергій Коваленко, генеральний директор енергопостачальної компанії YASNO.

Він нагадав, що одразу після перших масованих ракетних атак на енергосистему 10 жовтня влада заборонила комерційний експорт електроенергії з України. Але прихильники теорій заколоту вже майже два місяці поширюють скриншоти із сайту ENTSO-E, на яких начебто показано український експорт.

На сайті entso.eu (сайт Європейської мережі операторів системи передавання електроенергії - The Page) є окрема вкладка Scheduled Commercial Exchanges, тобто комерційні постачання. Там в України з 10 жовтня нульові показники імпорту та експорту.

Але конспірологи скриншотят іншу вкладку. Це Cross-Border Physical Flow, або фізичні перетоки, тобто результат балансування систем. Україна як частина європейської енергосистеми отримує якісь обсяги електроенергії від систем європейських країн і віддає ті самі обсяги сусіднім країнам, відповідно балансуючи їх.

Наприклад, у суботу Словаччина віддала в Україну з 12 до 1 години ночі 282 МВт (скриншот 1) і віддала Румунії 201 МВт (скриншот 2). Є ще Молдова, яка передає нам, а ми від неї передаємо Угорщині як частина європейської енергосистеми.

В суботу Словаччина віддала в Україну з 12 до 1 години ночі 282 МВт. Фото: www.facebook.com/sergey.j.kovalenko

В суботу Словаччина віддала в Україну з 12 до 1 години ночі 282 МВт. Фото: www.facebook.com/sergey.j.kovalenko


І віддала Румунії 201 МВт. Фото: www.facebook.com/sergey.j.kovalenko

І віддала Румунії 201 МВт. Фото: www.facebook.com/sergey.j.kovalenko

Quote«Ніякого комерційного експорту. Україна не продає електроенергію», — підкреслив Сергій Коваленко.

Гендиректор YASNO також додав, що компанія повернеться до стабілізаційних графіків із невеликими відхиленнями для балансування.

Quote«Прошу набратися терпіння, енергетики працюють на максимумі. Переконаний, ми вийдемо із цієї ситуації переможцями», — написав він.

У неділю максимальне споживання електроенергії в Києві склало 1089 МВт. Дефіцит електроенергії в Києві був незначним — приблизно 170 МВт. Це хороший знак, вважає Коваленко.

Він нагадав, що до атак 23 листопада дефіцит в енергосистемі був пов'язаний переважно з мережами, особливо в центрі країни. Однак після 23-го додався ще й генераційний. Українські електростанції не виробляли достатньо енергії. Але нарешті енергетики підключили до системи додаткові блоки атомної та теплової генерації.

Quote«Є змога повернутися до стабілізаційних графіків у Києві. У деяких регіонах це вже зробили», — оптимистично додав гендиректор енергокомпанії.

Контекст. Масштабний обстріл 23 листопада завдав серйозних пошкоджень енергетичній інфраструктурі країни. Енергетики й досі намагаються відновити потужність енергосистеми. Увесь минулий тиждень Україна жила в умовах екстрених відключень світла.

А мешканців Києва попередили, що в столиці вимикатимуть світло навіть у тих будинках, що розташовані на одній лінії з об'єктами критичної інфраструктури.

Подякувати 🎉