Facebook Pixel

Трагедія на Ельбрусі: сім годин рятувальної операції, п’ятеро загиблих альпіністів

Під час сходження на гору Ельбрус у Кабардино-Балкарії групу з 19 альпіністів накрила потужна заметіль. Через надзвичайно складні метеоумови загинуло п’ятеро учасників сходження, ще 14 вдалося врятувати. Рятувальна операція тривала сім годин при морозі -20 градусів, поривах вітру 70 метрів за секунду та практично нульовій видимості.

Як повідомляє BBC, 23 вересня 16 альпіністів-любителів та ще четверо гідів почали сходження на найвищу гору Європи. Коли група тільки піднялася на плато, одній із дівчат-учасниць стало зле, її вирішили спустити донизу у супроводі одного з організаторів підйому. Через 15 хвилин почалася потужна заметіль, сильно впав тиск. Дівчина померла через годину.

Під час погіршення погоди альпіністи перебували на висоті 5400 м. Уночі температура там опускається до -20 градусів. Самостійно вибратися вони б не змогли, тому запросили допомогу у рятувальників. На порятунок їм довелося чекати 7 годин. Із урахуванням ще 7 годин, які пішли на рятувальну операцію, альпіністи були на горі понад добу.

Коли прибули рятувальники, деякі з альпіністів вже не могли самостійно рухатися. З 19 осіб групи п’ятеро померли. Тих, кого вдалося врятувати, направили до лікарень.

«У приймальне відділення республіканської лікарні доставлено 11 осіб. Загальне охолодження, обмороження другого, третього ступенів — в основному верхніх кінцівок. Доставлено вісім чоловіків і трьох жінок. Вісім осіб — в опіковому відділенні, один — у реанімації з переломом кісток гомілки», — повідомив хірург Республіканської клінічної лікарні міста Нальчика Аскер Біліміхов.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉