Facebook Pixel

Тільки 5% українських компаній зі зв’язками в росії та білорусі змінили склад бенефіціарів

Аналітики R&D центру YouControl з’ясували, що від початку повномасштабної війни лише в 5% з-поміж 20 тис. компаній із «російсько-білоруським слідом» змінився склад бенефіціарів. А саме – відбувся вихід зі структури власності представників країн — агресорів. Крім того, аналітики виявили 39 новостворених компаній, у структурі власності яких присутні особи, пов’язані з росією та білоруссю.

Про це пише пресслужба Youcontrol.

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в YouControl створили найбільш повний список чинних українських компаній, що мають «ворожий слід». До нього увійшли понад 20 тис. активних українських підприємств, з-поміж власників, засновників або кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин або резидент російської федерації чи республіки білорусь.

За 16 місяців лише в деяких із цих компаній відбулися зміни в складі співвласників, а саме вихід зі структури представників країн — агресорів – росії та білорусі. Аналітикам удалося виявити понад 1 тис. таких фірм, що складає трохи більш як 5% загальної кількості підприємств зі зв'язками в росії та білорусі. Майже 50% із цих компаній зареєстровані в м. Київ, ще приблизно 6,5% розташовані в Київській області. Майже 27% працюють у торговій сфері, по 14% – у переробній промисловості та нерухомості.

У процесі дослідження вдалося виявити, що зникнення представників рф і рб зі структури власників українських компаній не завжди означає зникнення зв’язків із країнами — агресорами. Деякі зміни, імовірно, були направлені на приховування «російсько-білоруського сліду».

Найпоширенішими способами таких псевдозмін стали:

  • зміна даних в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців щодо країни громадянства чи адреси реєстрації учасників/бенефіціарів із росії та білорусі на іншу. Зокрема, найчастіше на Кіпр, Туреччину, Ізраїль та Україну;
  • переоформлення права власності на ймовірних родичів, які мають громадянство України або інших країн, крім рф і рб (співпадіння прізвищ, а також по батькові, яке співпадає з іменем попереднього учасника).

Крім того, за період повномасштабного вторгнення рф в Україну було виявлено 39 новостворених компаній, у структурі власності яких присутні особи, пов’язані з рф і рб. Приблизно половину цих юросіб (19) оформлено в Києві, ще 14 організацій зареєстровані на Заході України, 3 – на Півдні та 2 – на Сході країни. Понад 60% із цих компаній (24) були зареєстровані у 2022 році.

14 юросіб із російськими або білоруськими співвласниками є благодійними організаціями з основним КВЕДом «надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н.в.і.у». У більшості фірм співвласники — громадяни рф і рб — мають українське місце реєстрації (адресу). Проте в 7 компаніях громадяни білорусі, що є учасниками новостворених під час повномасштабної війни українських підприємств, згідно з ЄДР, зареєстровані в республіці білорусь і в 1 випадку — у Туреччині. Деякі компанії, що зареєстровані в період 24.02.2022 — 11.07.2023 рр., пов’язані між собою через учасників.

За 16 місяців повномасштабної війни в незначної кількості українських компаній, що були зареєстровані до повномасштабного вторгнення, у складі учасників з’явилися представники з рф і рб. Аналітики YouControl виявили 10 таких фірм. 5 із них зареєстровані в Києві, 3 – у Харківській області, а також по одній компанії в Рівненській і Одеській областях.

Нагадаємо, що 29 травня Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроєкт щодо вдосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану, який дозволяє Національному банку України націоналізувати банки підсанкційних власників.

Подякувати 🎉