Facebook Pixel

Статки Дурова зросли до $11,5 млрд. Але експерти вважають Телеграм соцмережею для організованої злочинності

Статки Дурова зросли до $11,5 млрд. Але експерти вважають Телеграм соцмережею для організованої злочинності

Статки Дурова зросли до $11,5 млрд. Але експерти вважають Телеграм соцмережею для організованої злочинності

Щодня телеграм-канал Gun Shop America публікує постійний потік фотографій заборонених товарів для продажу своїм майже 26 000 підписникам. Нещодавно серед них були 9-міліметровий Glock з боєприпасами за $500, болівійський кокаїн за $1000 за унцію та шахрайські клоновані банківські картки за $5000. Про це пише Financial Times.

Quote«Продовжуйте отримувати свої замовлення», — пише анонімний власник каналу у своїй публічній стрічці, запрошуючи своїх підписників надіслати йому повідомлення, щоб зробити покупку в біткоїнах або доларах США.


Gun Shop America — лише одна з десятків тисяч груп і каналів Telegram, які відстежують експерти з кримінології та кібербезпеки.

Gun Shop America — лише одна з десятків тисяч груп і каналів Telegram, які відстежують експерти з кримінології та кібербезпеки.

Він перемежовує свою рекламу фотографіями куп готівки та скріншотами повідомлень вдячності від щасливих клієнтів.

Quote«Не спіть, хлопці, Різдво не за горами, давайте приступимо до цього!!!» — вигукує він.

Збройовий магазин — лише одна з десятків тисяч груп і каналів Telegram, які відстежують експерти з кримінології та кібербезпеки. Вони стверджують, що додаток для соціальних мереж став новою «темною мережею», де правопорушники та кіберхакери нахабно рекламують та обмінюють незаконні послуги без наслідків.

Хейвуд Талков, виконавчий директор урядового підрозділу LexisNexis Risk Solutions відстежує нові засоби шахрайства, спрямовані на урядові системи США, які, за його словами, стали «вірусними» на платформі серед деяких хакерів. спільноти.

Quote«Telegram — це соціальне медіа для організованих злочинців. Там майже дикий захід», — каже він.

Вибух кримінального підземного світу Telegram є лише одним з аспектів ширшого, запаморочливого зростання платформи за останні роки, від нішевої програми для обміну повідомленнями до незамінного джерела новин і ресурсу для організації, зокрема під час геополітичних і гуманітарних криз, таких як російсько-українська війна чи конфлікт Ізраїль – ХАМАС.

Творець Telegram вважає його засобом боротьби з цензурою

З моменту свого заснування у 2013 році генеральний директор Telegram Павло Дуров, який народився в Росії, намагався представити платформу як орієнтовану на конфіденційність альтернативу платформам Big Tech, яка є неприступною для державного втручання. Він наполягає на тому, що це стійкий до цензури притулок для громадян, які живуть у репресивних режимах, таких як Білорусь, Іран та Гонконг.

Quote«На деяких ринках Telegram є однією з небагатьох безкоштовних платформ, де люди можуть висловлюватися», — говорить Дуров.

Вважаючи Азію своїм найбільшим ринком, Дуров каже, що платформа має 900 млн активних користувачів щомісяця, порівняно з 500 млн на початку 2021 року.

Telegram також діє як магніт для тих, хто рятується від суворіших обмежень у конкурентів, таких як Facebook Meta та YouTube Google. Експерти попереджають, що його дедалі більше використовують для пропаганди ті уряди, громадяни яких можуть покладатися на нього для отримання інформації.

Telegram скоро матиме мільярд користувачів

Дуров каже, що розраховує досягти «мільярда активних користувачів щомісяця протягом 12-14 місяців». Він стверджує, що Telegram активно модерує злочинну діяльність у публічних частинах платформи та щодня видаляє «мільйони фрагментів шкідливого контенту». Він реагує на повідомлення користувачів і активно використовує спеціальне програмне забезпечення модерації машинного навчання, щоб позначати незаконний вміст, додає він.

Але деякі сумніваються, що рекламодавці зможуть витратити свої бюджети соціальних медіа на порівняно ризиковану платформу.

Quote«Telegram буде дуже важко знайти рекламодавців, які бажають пов’язувати свої бренди з великою кількістю токсичного контенту на платформі. Відсутність цілісності платформи серйозно обмежує можливості Telegram отримання доходу», — каже Аллен з Integrity Institute.

Він зазначає, що рекламодавці вилучили мільйони доларів з X Ілона Маска з подібних причин.

Telegram — зброя у інформаційній війні

Оскільки Telegram стає інструментом для комунікації під час війни, він також стає полем битви інформаційної війни.

Дослідники кажуть, що Telegram часто є платформою, на якій поширюються сумнівні заяви. З розгортанням російсько-української війни десятки каналів, які діляться неперевіреними заявами та новинами, нібито керованими анонімними «інсайдерами» російського уряду, стали більш відомими та впливовими.

Це єдина платформа, яка дозволяє пов’язаним з Іраном групам бойовиків діяти та поширювати свій контент, включаючи ХАМАС, Хезболлу та різноманітні групи іракських ополченців. У компанії кажуть, що канали, які зосереджуються на поточних подіях у Газі чи Україні, «довели свою незамінність для журналістів, дослідників, перевіряючих факти і правозахисних організацій, які хочуть незалежно оцінювати ці події, коли вони розгортаються».

Експерти попереджають, що ХАМАС та інші палестинські бойовики зробили Telegram зброєю. 7 жовтня під час нападу на Ізраїль ХАМАС розповсюдив жахливі зображення та відео на платформі, що експерти назвали актом психологічної війни проти ізраїльських громадян, які не мали офіційної контрінформації одразу після вторгнення.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉