Facebook Pixel

Суд заарештував майно Сумського НВО за співпрацю з Росатомом

Суд за клопотанням СБУ заарештував майно ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання». Його вартість становить 365 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Також працівники СБУ повідомили про підозру керівникам заводу.

У чому звинувачують керівництво Сумського НВО

За даними Служби безпеки, у цехах Сумського НВО виготовляли насосне обладнання для «Росатому», яке потім поставлялось на територію рф. Для цього керівництво заводу задіяло підконтрольні комерційні структури з декількох країн Європи та Азії. Іноземні підприємства закуповували насосне обладнання нібито для своїх потреб, а потім переправляли його кінцевим замовникам до рф.

Крім цього, посадовці постачали українське насосне обладнання до двох азійських країн для будівництва атомних електростанцій під керівництвом «Росатому».

Під час обшуків за місцями роботи і фактичного проживання фігурантів вилучено документи, комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами оборудки.

Наразі двом посадовцям підприємства повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, вчинена організованою групою). Підозрюваним загрожує до 10 років в'язниці.

Кому належить Сумське НВО

За даними Youcontrol, власниками підприємства значиться кіпрські ПРОСЦЕНО ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД та РЕПЕНІО ХОЛДІНГ ЛІМІТЕД. Кінцевим власником їх вважається Володимир Лук'янов.

За даними Nadra.Info, Володимир Лукʼяненко тривалий час був зареєстрований у росії, але в червні країни змінив країну реєстрації на Україну. Також Лукʼяненко зберігає контроль над ДП «ЗАВОД ОБВАЖНЕНИХ БУРИЛЬНИХ ТА ВЕДУЧИХ ТРУБ» – дані в реєстрі щодо української реєстрації власника цього підприємства зʼявилися ще восени 2021 р. Обидва підприємства, за даними YouControl, володіють спецдозволами на видобування підземних вод питних і технічних.

Сумське НВО входить до російської групи ГМС, що є одним із найбільших виробників насосного, компресорного та нафтогазового обладнання у росії.

Сам Володимир Лук'яненко і група ГМС 12 травня 2023 року були включені у санкційний список України.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉