Facebook Pixel

Справа Приватбанку у Верховному Суді: як НБУ довів зв'язок Суркісів з Коломойським

Велика Палата Верховного Суду 15 червня розглянула касаційну скаргу Нацбанку, Кабміну та Приватбанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів. У ході розгляду справи вдалося довести зв'язок сім'ї Суркісів з колишніми власниками Приватбанку.

Одним з основних доказів Нацбанку було те, що Ігор Суркіс через компанію Bolvik Ventures LTD та низку інших компаній спільно з Коломойським володіє часткою в низці каналів: «ТЕТ», «Гравіс-Кіно» та «Телерадіокомпанія «Студія 1+1». Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Нацбанк надав суду довідки з цією інформацією — докази регулятору надала Нацрада з питань телебачення та радіомовлення.

Крім того, виявилося, що Ігор Суркіс, який є бенефіціарним власником «Запорізького заводу феросплавів», проводив операції на користь осіб-нерезидентів, які пов'язані з Приватбанком.

Варто зазначити, що компанія Bolvik Ventures LTD фігурує й в історії про те, що Віктор Медведчук з дружиною Оксаною Марченко володіють часткою в «1+1».

Контекст. Господарський суд Києва рішенням від 12 червня задовольнив клопотання Приватбанку та закрив провадження за двома справами за позовами ексакціонерів банку (ТОВ «Реватіс» і ТОВ «КС Груп») про визнання недійсною процедури bail-in.

У лютому 2020 року суддя Печерського райсуду В'ячеслав Підпалий зобов'язав Приватбанк компенсувати шести офшорним компаніям Суркісів гроші, які у 2012-2014 роках вони розмістили на рахунках кіпрської філії банку, а також відсотки, які повинні були нараховуватися за умовами депозитних договорів.

На початку березня держвиконавець подав апеляцію на рішення судді Підпалого, але не скоординував свої дії з юридичними радниками Приватбанку. Того ж самого місяця Велика Палата Верховного Суду розглядала позов сім'ї Суркісів, які намагаються спростувати зв'язок з ексвласниками Приватбанку. Крім того, Суркіси хочуть домогтися визнання недійсною конвертацію понад 1 млрд грн своїх коштів в акції Приватбанку (bail-in), які держава згодом викупила за 1 грн.

Київський апеляційний суд напередодні засідання 8 квітня повідомив Мінфін і Приватбанк, що справу про стягнення $250 млн зняли з порядку денного. Однак апеляцію все ж таки розглянули.

Пізніше Київський апеляційний суд залишив чинною постанову Підпалого про стягнення з державного Приватбанку $250 млн (близько 7 млрд грн) на користь шести компаній, пов'язаних з братами Суркісами.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉