Facebook Pixel

Швейцарія може скасувати санкції проти росії через протести активістів

Швейцарія може скасувати санкції проти росії через протести активістів

Швейцарія може скасувати санкції проти росії через протести активістів

Швейцарські активісти «Ініціативи нейтралітету» надіслали уряду петицію із закликом скасувати жорсткі економічні санкції проти росії та зняти будь-які обмеження з Китаю, оскільки вони суперечать нейтралітету країни. Про це пише Financial Times.

Як активісти Швейцарії хочуть скасувати санкції проти рф

Делегація «Ініціативи нейтралітету» передала петицію зі 130 тис. підписів урядовцям у Берні із закликом проголосувати за поправки до конституції Швейцарії. Загальнонаціональне голосування може відбутися в найближчі кілька місяців.

Активістів «Ініціативи нейтралітету» підтримує правопопулістська Швейцарська народна партія (SVP), найбільший політичним рух країни. Активісти пропонують чотири нові положення, які точніше визначатимуть, що означає довготривалий нейтралітет Швейцарії.

Зміни до конституції заборонять Швейцарії вступати в будь-який військовий альянс, якщо вона сама не зазнає нападу. Вони також заборонять уряду запроваджувати примусові санкції або приєднуватися до них – як це зробила країна проти росії, якщо Швейцарія не отримає на це мандат від Ради Безпеки ООН.

Китай і Росія мають право накласти вето на будь-яке голосування в Раді Безпеки, що забезпечило б Швейцарію економічними зв’язками з цими країнами.

Quote«Якби всі держави поводилися як Швейцарія, війни б не було. Санкції проти росії ставлять під загрозу внутрішній мир і стабільність нашої країни», – йдеться у заяві швейцарської партії SVP.

Партія також засудила «цілеспрямовані спроби підірвати нейтралітет Швейцарії», пише FT.

Згідно з конституцією Швейцарії, місцевий парламент може спочатку запропонувати компромісний варіант, який організатори ініціативи можуть прийняти замість всенародного голосування.

Але аналітики вважають, що це малоймовірно, враховуючи жорсткі вимоги у пропозиціях активістів «Ініціативи нейтралітету».

Це відбувається у той час, коли Європейський суд зняв санкції з російських олігархів Михайла Фрідмана та Петра Авена. Після чого судові позови з боку інших громадян рф можуть збільшитись.

Нагадаємо, від лютого 2022-го Швейцарія разом з рештою Євросоюзу вводила широкі санкції на російських осіб і компанії, заморожувала їхні активи в швейцарських сховищах і забороняла банкам країни вести з ними бізнес.

Водночас Швейцарія відмовилася відправляти зброю в Україну та не дозволила іншим країнам реекспортувати зброю швейцарського походження з огляду на багаторічний нейтралітет країни.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉