Facebook Pixel

РФ готується до евакуації з України своїх дипломатів. З країни вже вивезли їхніх дітей і дружин – NYT

Кремль наказав співробітникам своїх консульств у Києві та Львові підготуватися до виїзду з країни. Про це видання The New York Times дізналося від джерела зі Служби безпеки України.

Співрозмовник видання розповів, що члени родин російських дипломатів – загалом 18 осіб – на автобусах залишили українську територію 5 січня. Найближчим часом з України мають виїхати ще 30 людей.

У Вашингтоні про ці дії Росії знають.

Quote«Ми маємо інформацію, яка вказує на те, що уряд Росії готувався евакуювати членів сімей співробітників посольства Росії в Україні наприкінці грудня — на початку січня», — розповів виданню американський чиновник.

Там припускають, що «повільна евакуація» може свідчити про підготовку РФ до військових дій, бути частиною російської пропаганди або блефом. Утім, високопосадовці в Сполучених Штатах наголошують, що «ніхто, окрім лідерів Кремля, схоже, точно не знає, як можуть розвиватися події найближчими днями та тижнями» й чи буде вторгнення.

У Росії заявили, що російські дипломатичні установи в Україні працюють у штатному режимі.

В українському Міністерстві закордонних справ заявили, що нічого не знають про евакуацію російських дипломатів. У коментарі «Радіо Свобода» речник відомства Олег Ніколенко повідомив, що МЗС «не отримувало від російської сторони інформацію про евакуацію співробітників дипломатичних установ Російської Федерації з України». Він додав, що й Україна вивозити з Росії своїх дипломатів не збирається.

Контекст. Після провальних переговорів США, НАТО та країн ЄС із Росією Кремль заявив, що змушений залишити свої війська поблизу українського кордону.

Quote«Ми спостерігаємо поступове вторгнення НАТО на територію України зі своєю інфраструктурою, своїми інструкторами, запасами оборонного й наступального озброєння, навчанням українських військових тощо… І це було головною причиною, через яку президент Путін сказав: «Хлопці, для нас це реальна загроза». І це реальна загроза стабільності й безпеці в Європі та європейській архітектурі безпеки», — розповів в інтерв’ю CNN речник російського президента Дмитро Пєсков.

Подякувати 🎉