Facebook Pixel

Шпигував за літаками ЗСУ: агент фсб отримав 15 років позбавлення волі

Реальний термін увʼязнення 15 років отримав агент фсб, який шпигував за бойовими літаками Збройних сил України на Дніпропетровщині.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисник вивчав маршрути польотів українських військових літаків, намагався визначити їх класифікацію та місцезнаходження аеродромів. Крім того, фігурант проводив розвідку щодо локацій логістичних маршрутів, якими здійснюються постачання зброї та боєприпасів на фронт.

Щоб слідкувати за рухом військової техніки, він облаштував «спостережний пункт» у вікні своєї квартири на 5-му поверсі. За кожне виконане завдання російська спецслужба перераховувала грошові винагороди на банківську картку зловмисника.

У результаті спецоперації контррозвідники СБУ затримали російського агента на території регіону у травні 2023 року. Ним виявився 44-річний мешканець Синельниківського району. У липні 2022 року чоловіка дистанційно завербував кадровий співробітник фсб.

У поле зору окупантів місцевий житель потрапив через свої антиукраїнські дописи на прокремлівських телеграм-каналах. Подальшу комунікацію з агресором підтримував через анонімний чат у популярному месенджері.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, і призначив йому 15 років ув'язнення.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Дніпропетровській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Раніше The Page повідомляв, що контррозвідка Служби безпеки здійснила спецоперацію, в результаті якої затримала агента фсб, який шпигував за військовими ешелонами ЗСУ на території Дніпропетровської області. За вказівкою російських спецслужб зловмисник, який виявився посадовцем однієї з вузлових станцій «Укрзалізниці», збирав інформацію про залізничні маршрути, по яких переміщується військова техніка Збройних сил України.

Подякувати 🎉