Facebook Pixel

Зросли зарплати та психологічний тиск: що відбувається на ринку праці у 2024 році

Ринок праці весна 2024: кого шукають. Обкладинка Олександра Шатова

Ринок праці весна 2024: кого шукають. Обкладинка Олександра Шатова

«В моєму офлайн-магазині звільняються ті, хто давно працює. Одна співробітниця боїться обстрілів, іншій чоловік заборонив працювати. Навіть не знаю, що можна придумати. Магазин великий: потрібно три людини на одну зміну. Були проблеми з персоналом, але щоб так, як зараз, не пам'ятаю», — поділилася з The Page Тетяна, власниця магазину в Одесі.

В Україні посилився дефіцит кадрів. Тепер це стосується не лише традиційно «чоловічих» посад, де потрібна фізична сила, але й касирів, продавців, менеджерів з продажів тощо. Наразі терміни закриття вакансій збільшилися в середньому вдвічі порівняно з весною 2023 року. The Page поспілкувався з фахівцями з рекрутингу про ситуацію на ринку праці у 2024 році: яких фахівців бракує та що у роботодавцях сьогодні цінують пошукачі роботи.

Дефіцит кадрів: кого шукають у травні 2024-го

Рекрутери Work.ua спостерігають, що попри третій рік повномасштабної війни, деякі сезонні тенденції залишаються незмінними. Наприклад, з квітня 2024 року роботодавці активно готуються до туристичного сезону, а шукачі — напоготові відгукуватися на заманливі пропозиції літніх підробітків. Частота пошуку працівників у сфері обслуговування зросла на 15% порівняно до березня 2024-го. Такий самий бум відчувався й минулого року. Проте у 2024 році людей на ринку праці суттєво поменшало.

Quote«Новий закон та нова хвиля мобілізації зараз знижують активність чоловіків на ринку праці. Також внаслідок війни скоротилася кількість людей на ринку, у тому числі з причин фізичної та психологічної реабілітації після поранень — і це не лише військові, але й цивільні», — пояснює Анна Зайцева, HR і кар'єрна коучиня. Вона навела приклад вчительки, яка не може повернутися до роботи, бо сильно переживає після руйнування школи.

Експертка наголошує, що якщо рік тому найскладніші вакансії — вузькоспеціалізованих фахівців — вдавалося закривати за півтора місяці, то тепер пошук може тривати до двох місяців. Вже кілька місяців вона помічає найбільший попит на робітничі професії.

«На гарного слюсаря та будь-якого майстра, що може зробити щось руками, завжди треба полювати. Часом зварювальник може мати зарплату на рівні топ-менеджера або більше», — зауважила Зайцева.

В яких регіонах найскладніше шукати персонал*

  • Київ;
  • міста Західної України: Львів, Ужгород, Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль, Рівне;
  • населені пункти не обласного значення, як-от Шепетівка, Нікополь, Очаків, Кременчук, Боярка тощо;
  • небезпечні регіони: Одеса, Дніпро, Запоріжжя, Харків.

Дані опитування роботодавців Work.ua

Олексій Сорокін, CEO агенції WorkHunter Ukraine, розповідає, що вакансії лінійного персоналу та менеджерів середньої ланки вдається закривати за 2-3 тижні. Основна проблема в цій категорії — локаційна: якщо підприємство знаходиться у віддаленому або промисловому районі, термін пошуків зростає до двох місяців. Закриття вакансій на посади керівної ланки у будь-якому разі займає не менше двох місяців. За оцінкою Сорокіна, загалом терміни пошуку збільшилися вдвічі порівняно до весни минулого року.

Що важливо для шукачів роботи навесні 2024-го: нові зарплати

Quote«До 2022 року на зарплату 8-9 тис. грн отримували 40-50 резюме за тиждень-два і вибирали кого взяти. Зараз на ту саму позицію вже ставимо зарплату 10-14 тис. грн — чотири резюме за місяць. Якщо раніше можна було реально вибирати за низкою критеріїв, то зараз — аби когось взяти, бо нема кому працювати», — жаліється Станіслав, власник невеликої мережі магазинів у Києві.

Рекрутери одностайно кажуть, що минулорічні зарплати вже неактуальні. Аби знайти гарного фахівця, треба насамперед запропонувати конкурентну заробітну плату.

Яка зарплата у продавців-консультантів у травні 2024-го

  • Київ — 32,5 тис. грн
  • Львів — 29 тис. грн
  • Дистанційно — 29 тис. грн
  • Середня по Україні — 27, 5 тис. грн
  • Дніпро 27,5 тис. грн

*Дані сайту з пошуку роботи Work.ua

Крім зарплати: що ще важливо для шукачів роботи у 2024-му

Quote«Людям важлива стабільність, важливо розуміти, скільки вони будуть заробляти. Тому зараз дуже складно шукати кандидатів на позиції, де заробіток залежить від відсотку. Багато наших партнерів завдяки нам змінили свої системи оплати праці та мотивації», — зауважує Сорокін.

Також фахівець звернув увагу, що бонуси у вигляді корпоративних абонементів на курси англійської чи в спортзал тепер не працюють. Кандидатам набагато важливіше розуміти, як тримається компанія під час війни, чи є плинність кадрів. Великого значення набула атмосфера у колективі.

«У людей зараз дуже сильний психологічний тиск, тому для них дуже важливо працювати в колективі зі здоровою атмосферою. І ми на це «купуємо» кандидатів. Вони можуть піти на меншу зарплату, якщо будуть бачити, що в компанії дбають про своїх працівників не лише подарунками на день народження», — розповідає Сорокін.

Він пояснює, що про здорову атмосферу можна інформувати в оголошенні вакансії показниками плинності кадрів, коефіцієнтом задоволення працівників та іншими конкретними фактами. Експерт каже, що рекомендує роботодавцям замість фрази «дружний колектив» писати щось конкретне, наприклад, підтримуюча зустріч щосереди.

«В нас є партнер, у якого 50% вакансій закриваються внутрішнім наймом, тобто працівники приводять своїх знайомих. Про це також варто писати в текстах вакансій. Це тверді речі, за які людина може зачепитися», — резюмує Сорокін.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉