Як росія обходить санкції і продовжує імпортувати чипи з Заходу для військової промисловості

У 2023 році рф імпортувала мікросхеми американського та європейського виробництва на суму понад $1 млрд, попри санкції, спрямовані на блокування постачання сучасних чипів для російського ВПК.

Про це пише Bloomberg із посиланням на засекречені документи митниці рф.

За даними агенції, понад половину імпортованих напівпровідників у перші дев’ять місяців минулого року виготовили провідні американські та європейські компанії на кшталт Intel, AMD, Analog Devices, Infineon та інші.

Проте немає жодних доказів, що вони порушували санкції. Компанії припинили бізнес в росії ще на початку широкомасштабного вторгнення, запровадили політику дотримання обмежень та співпрацюють з регуляторами у боротьбі з незаконним експортом.

Як росія імпортує підсанкційні чипи

Основний шлях потрапляння заборонених чипів до РФ — реекспорт з третіх країн через посередницькі компанії, зокрема з Китаю, Туреччини та ОАЕ. США та ЄС намагаються закрити ці канали, зосередившись на ключових технологіях подвійного призначення, використовуваних російською армією.

У напівпровідниковій галузі значну частину продажів обробляють дистриб'ютори. Виробники не завжди зобов’язані слідкувати, кому саме посередники продають їхню продукцію.

Загалом у перші дев’ять місяців 2023 року росія імпортувала чипів на $1,7 млрд. З них $1,2 млрд — продукція 20 провідних компаній, решта $500 млн — інших виробників.

Лідерами імпорту є мікросхеми Intel, Analog Devices та AMD. Також до топу 20 увійшли китайські та тайванські компанії.

У другій половині року обсяги скоротилися, що свідчить про певну ефективність санкцій, однак вони досі вищі за довоєнний рівень. З 2021 року в Росії спостерігається тенденція до зменшення загальної кількості та ваги поставок чипів. Це може означати, що РФ переплачує за обхід санкцій або змінила структуру імпорту чипів після початку війни.

Нагадаємо, в ракеті «Іскандер», яка вдарила по Чернігову, знайшли чотири іноземні компоненти.

Читати на The Page