Facebook Pixel

Як роботодавці ставляться до ветеранів — опитування

Як роботодавці ставляться до ветеранів — опитування

Як роботодавці ставляться до ветеранів — опитування

Понад 60% роботодавців ще ніколи не працювали з ветеранами, але починають готуватися до винаймання колишніх військових, покладають сподівання на програми менторства, очікують допомогу від держави й суспільства та високо цінують професійні навички військовослужбовців. Про це свідчать дані дослідження «Потреби та перешкоди для ветеранів у разі працевлаштування».

У його межах Work.ua провів опитування 445 респондентів з українських компаній: HR-фахівців, керівників і засновників компаній. Вони поділилися своїм досвідом роботи з ветеранами, відповіли на запитання про побоювання щодо працевлаштування ветеранів і поділилися планами на адаптацію демобілізованих працівників і нових співробітників з-поміж ветеранів.

Досвід роботи з ветеранами

Дослідження «Потреби та перешкоди для ветеранів у разі працевлаштування» підтверджує, що робота в одному колективі з людьми, які брали безпосередню участь у бойових діях, буде в новинку для більшості компаній. Тільки третина з опитаних роботодавців поділилися, що вже мають досвід роботи з ветеранами: у 7% він значний, у 25% невеликий.

Досвід роботи з ветеранами.

Досвід роботи з ветеранами.

Також 62% респондентів відповіли, що ще не мають досвіду приймання чи розгляду кандидатур на роботу, інтерв'ювання кандидатів-ветеранів.

Досвід рекрутингу ветеранів.

Досвід рекрутингу ветеранів.

Водночас більшість із тих, хто вже приймав на роботу, співпрацював із ветеранами, визначають цей досвід як однозначно позитивний (35%), швидше позитивний (31,5%) або нейтральний (22%). Тільки 8% опитаних вибрали варіант відповіді «Швидше негативний», говорячи про роботу з колишніми військовими.

Яким був досвід роботи з ветеранами.

Яким був досвід роботи з ветеранами.

Роботодавці не хочуть, щоб ветерани приховували свій статус

Опитування показує, що більшість роботодавців — 44% — ставляться до приховування кандидатами статусу ветерана тією чи іншою мірою негативно.

Ставлення до приховування ветеранами свого статусу при працевлаштуванні.

Ставлення до приховування ветеранами свого статусу при працевлаштуванні.

Найчастіше (у 68% випадків) роботодавці з'ясовують, що перед ними кандидат-ветеран уже на етапі співбесіди. З резюме це стає відомо у 22% випадків.

Які навички сприяют ветеранам.

Які навички сприяют ветеранам.

Водночас роботодавці назвали релевантними для цивільної роботи багато навичок, які можна отримати під час військової служби, як-от робота в команді, критичне мислення, відповідальність, технічні навички тощо.

Це свідчить на користь твердження, що вказувати військовий досвід та отримані під час служби знання в резюме насправді корисно й для роботодавців, і для ветеранів.

Ветеранів бачать патріотичними, дисциплінованими, прямолінійними та відповідальними

З-поміж рис, які, на думку роботодавців, характеризують тих, хто став на захист українців у війні з росією, лідирує виражена громадянська позиція. На другому місці — дисципліна. Але роботодавці відзначили й можливу емоційну нестабільність, помістивши її на 3 місце з-поміж переліку особистих якостей, котрі вважають притаманними ветеранам.

Риси, що характеризують ветеранів.

Риси, що характеризують ветеранів.

Образ колишнього військового в роботодавців загалом позитивний, хоча вони й занепокоєні впливом наслідків пережитого ветеранами на їхнє життя та роботу. Адже така кількість працівників із воєнним досвідом — це новий, невідомий виклик для компаній.

28,5% роботодавців думають, що мобілізовані не втратять професійні навички на війні, а 21% — що ще й набудуть корисні знання.

Опитування показало, що приблизно в ⅔ компаній є працівники, яких мобілізували до ЗСУ й за якими зберігаються робочі місця. Частина роботодавців уже впровадили або планують впровадити у своїх організаціях програми з повернення та адаптації цих співробітників після демобілізації.

Більшість роботодавців під час опитування зазначили, що не вважають ніби ті, хто зараз у ЗСУ, після повернення програватимуть цивільним шукачам:

Рівень компетентності ветеранів.

Рівень компетентності ветеранів.

28,5% опитаних думають, що різниця між рівнем компетенцій перших і других буде невідчутною;

21% — що більшість ветеранів навіть набудуть нові навички на службі.

Водночас 25% респондентів вважають, що потреба в перекваліфікації ветеранів таки постане. Ще 23% важко було дати прогноз із цього питання.

Тож роботодавці не думають, що ветерани будуть менш професійними на цивільних посадах, але питання до- чи перекваліфікації частини цих кандидатів у майбутньому визнають актуальним.

У Work.ua зазначають, що зараз ринок праці ввійшов в умови дефіциту кадрів. У червні кількість вакансій, розміщених на сайті, сягнула цифри 93 882. А конкуренція між кандидатами становила 10 відгуків на 1 вакансію — показник, характерний для так званого «ринку шукача», коли боротьба на ринку йде не за вакансії, а за працівників.

Водночас ринок очікує на повернення до цивільного життя, за різними оцінками, від 1,2 до 3 млн ветеранів. Як показало дослідження «Потреби та перешкоди для ветеранів у разі працевлаштування», ці люди відзначатимуться професіоналізмом, отримають на службі нові корисні навички й можуть неабияк допомогти роботодавцям із подоланням дефіциту кадрів. Проте для цього держава, суспільні організації та бізнес мають уже зараз досліджувати можливі перепони, з якими стикнуться ветерани, та готуватися до розв'язання цих проблем організовано й разом.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉