Facebook Pixel

Рада розширила права роботодавців у разі звільнення співробітників

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону № 5388-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин».

За підсумками голосування проєкт закону № 5388 було ухвалено за основу 244 голосами «за».

Згідно з пояснювальною запискою, мету законопроєкту автори визначили як «не загальне спрощення регулювання трудових відносин, а спрощення їхнього регулювання в певних сферах (у сфері малого підприємництва) та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність без потенційного або реального звуження фундаментальних прав людини, якими є трудові та профспілкові права».

Законопроєктом пропонується:

  • спростити процедуру укладання строкового трудового договору та проходження випробування під час наймання на роботу;
  • оптимізувати порядок надання роботодавцем працівникові інформації про умови, які застосовуються до трудового договору (зокрема, щодо режиму роботи та часу відпочинку, відпустки тощо);
  • виключити в низці випадків необхідність погодження з представниками профспілок звільнення працівників.

Змінами до Кодексу законів про працю України пропонується передбачити, що працівник і роботодавець можуть встановити:

  • додаткові права, обов'язки та відповідальність сторін;
  • умови матеріального забезпечення й організації праці;
  • умови припинення договору, зокрема дострокового.

Також пропонується встановити, що трудовий договір може бути безстроковим, який укладається на невизначений строк, і строковим, який укладається на певний строк, але не більш як на п'ять років.

У статті 36 Кодексу законів про працю України пропонується розширити перелік підстав для припинення трудового договору, доповнивши його новим пунктом: 8) «додаткові підстави, передбачені контрактом або строковим трудовим договором, укладеним у письмовій формі».

Крім підстав для звільнення працівника з ініціативи власника, передбачених статтею 40 Кодексу, пропонується передбачити нову підставу — «у зв'язку з припиненням повноважень посадових осіб, юридичних осіб, що діють на основі приватної власності».

Водночас запропоновано встановити, що продовження трудових відносин для завершення виконання роботи, визначеної строковим трудовим договором, не можна вважати продовженням дії трудового договору на невизначений строк.

З Кодексу законів про працю України пропонується виключити статті 43 і 431, які регулювали питання розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або без обов'язкового інформування виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Проєктом закону також пропонується врегулювати питання матеріальної відповідальності працівників, залучення працівника до матеріальної відповідальності в повному обсязі, умов трудового договору про повну матеріальну відповідальність, розміру прямої дійсної шкоди та порядку її відшкодування, а також колективної матеріальної відповідальності.

Зокрема, пропонується передбачити можливість включення до будь-якого трудового договору умови про повну матеріальну відповідальність під час виконання робіт, визначених трудовим договором. Водночас у разі завдання шкоди роботодавцю останній отримує право компенсувати свої збитки коштом відрахувань із заробітної плати працівника.

Подякувати 🎉