Facebook Pixel

Рада у першому читанні обмежила доступ до судового реєстру: деталі

23 травня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт №7033-д. Він суттєво обмежує доступ громадян до судового реєстру.

Про це пише «Чесно».

Які обмеження вводить законопроєкт №7033-д проти судового реєстру

Законопроєкт забороняє, зокрема, публікувати результати закритих судових процесів. Також він відтерміновує публікацію цих рішень щодо війни, нацбезпеки, щодо колаборантів, ухилення від мобілізації тощо через рік після закінчення воєнного стану.

Яка реакція преси та громадськості щодо обмеження судового реєстру законопроєктом №7033-д

Журналісти та громадськість у переважній більшості виступили проти законопроєкту.

Quote«Ми, українські журналісти та медійні організації, закликаємо депутатів не приймати законопроєкт 7033-д: вважаємо, що він суттєво перешкоджатиме висвітленню справ, повʼязаних із війною, та в результаті позбавить громадськість контролю над правосуддям у важливих судових процесах», — йдеться у спільній заяві Інституту масової інформації, «Медіаруху», «Детектор медіа» та видання судової журналістики «Ґрати».
Quote«Ми вбачаємо в законопроєкті 7033-д спробу цензури, яка значно звузить можливості громадського контролю над важливими судовими процесами та ймовірно сприятиме суддівському свавіллю. Закликаємо депутатів відхилити цей законопроєкт», — підсумували в заяві.

Громадський Рух «Чесно» також виступив проти законопроєкту:

Quote«Законопроєкт 7033-д обмежує доступ до інформації та рішень судового реєстру, які становлять значний суспільний інтерес і є важливими для реалізації функцій громадського контролю за діяльністю органів правопорядку. Правозахисники та громадські активісти вважають, що цей законопроєкт може відкинути назад здобутки демократичного та прозорого суспільства. Адже критично важливо моніторити хід справ щодо підозрюваних та обвинувачених у злочинах проти національної безпеки України. Громадянське суспільство має розуміти, як будуть розглядатися судові справи щодо Дубінського, Шуфрича, Богуслаєва тощо. Чи є затягування справ, основні тенденції розгляду, чи були закриті та на якій підставі», — повідомляє організація.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉