Facebook Pixel

Визнання незалежності «ЛДНР»: як відреагував на рішення Путіна світ

Світова спільнота буквально миттєво відреагувала на рішення російського президента Володимира Путіна визнати незалежність «ЛДНР». Лідери багатьох країн засудили цей крок Росії, низка — вже найближчими днями введе проти агресора нові санкції.

Реакція Єврокомісії на визнання Росією терористів на Донбасі

Quote«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є кричущим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських угод. ЄС та його партнери відреагують єдністю, твердістю та рішучістю на знак солідарності з Україною», — заявила очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Реакція НАТО на дії Путіна

Quote«Я засуджую рішення Росії про визнання самопроголошених «Донецької Народної Республіки» та «Луганської Народної Республіки». Це ще більше підриває суверенітет та територіальну цілісність України, підриває зусилля щодо врегулювання конфлікту та порушує Мінські угоди, стороною яких є Росія», — заявив енсек НАТО Єнс Столтенберг.

Як відреагував Білий дім

Quote«Ми очікували такого кроку з боку Росії і готові негайно відреагувати. Президент (США Джо – The Page) Байден незабаром видасть указ, який забороняє нові інвестиції, торгівлю та фінансування з боку осіб США, з або в так званих регіонах «ДНР» та «ЛНР» України. Цей указ також надасть повноваження накладати санкції на будь-яку особу, яка вирішила діяти у цих районах України… Щоб було ясно: ці заходи є окремими та будуть доповненням до швидких та суворих економічних заходів, які ми готуємо у координації з союзниками та партнерами, якщо Росія продовжить вторгнення до України», — заявила речниця Білого дому Джен Псакі.

Що сказали у Раді Європи

Quote«Визнання Російською Федерацією т.зв. «ДНР» та «ЛНР» — це порушення міжнародного права та одностороннє порушення Мінських угод, які залишаються єдиною основою для врегулювання конфлікту на Донбасі. Рада Європи підтверджує свою непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми закликаємо РФ скасувати це рішення та утриматися від подальшого загострення ситуації», — заявила генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич

Що робитиме Велика Британія

Quote«Це грубе порушення суверенітету та цілісності України… відмова від Мінського процесу та Мінських угод. Великобританія й надалі робитиме все можливе, щоб підтримати народ України за допомогою дуже жорсткого пакету санкцій», — заявив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.
Quote«Цей крок свідчить про закінчення Мінського процесу та є порушенням Статуту Організації Об'єднаних Націй. Ми не дозволимо, щоб порушення Росією своїх міжнародних зобов'язань залишилося безкарним… Завтра ми оголосимо про нові санкції проти Росії у відповідь на порушення нею міжнародного права та атаку на суверенітет і територіальну цілісність України», — наголосила міністр закордонних справ країни Ліз Трасс.

До переліку країн, які засудили дії Кремля наразі входять: Франція, Канада, Латвія, Польща, Фінляндія, Румунія, Молдова та Нідерланди.

Хто визнає «Л/ДНР» разом з Путіним

Наразі підтримати колегу у визнанні незалежності «ЛНР» та «ДНР» зголосився лише сирійський очільник Башар Асад. Білорусь свою позицію ще не озвучила.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉