Facebook Pixel

В Україну з неоголошеним візитом прибув прем’єр-міністр Японії

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда у вівторок, 21 березня. здійснив неанонсований візит в Україну, де матиме зустріч із президентом Володимиром Зеленським.

Про це, зокрема, повідомив суспільний мовник Японії NHK із посиланням на джерела в уряді. Це перший візит очільника японського уряду в Україну після повномасштабного вторгнення росії.

Як йдеться в повідомленні, у вівторок Кісіда вирушив до України з несподіваним візитом.

Очікується, що прем'єр-міністр Японії прибув в Україну для переговорів на вищому рівні з президентом Володимиром Зеленським.

Японські ЗМІ називають «вкрай незвичним» для прем'єр-міністра відвідувати іноземну країну без попереднього повідомлення. Ймовірно, це було зроблено з міркувань безпеки.

Фуміо Кісіда отримав запрошення відвідати Україну під час телефонної розмови із Зеленським у січні. Але тоді виникли проблеми щодо безпеки та забезпечення розкладу, зазначили японські урядовці.

За даними ЗМІ, Кісіда дістався Києва наземним шляхом, уникаючи повітряного простору над Україною. Графік візиту не був оприлюднений для преси з міркувань безпеки.

Очікується, що на зустрічі із Зеленським Кісіда має намір продемонструвати рішучість G7 твердо підтримувати міжнародний порядок і підтвердить прагнення Японії продовжувати зусилля в цьому напрямку. Як представник країни, що головує в G7, Кісіда заявить про подальшу солідарність і підтримку України.

В Україну японський прем'єр прибув після переговорів в Індії, де він провів два дні.

Дотепер Кісіда був єдиним прем’єр-міністром країн G7, який не відвідав Київ від початку повномасштабної війни.

Японія надає Україні допомогу в розмінуванні, а також у відновленні критичної та енергетичної інфраструктури.

Подякувати 🎉