Facebook Pixel

Рієлтори називають найпопулярніші квартири на ринку оренди Києва взимку 2024 року

На основі думок опитаних експертів з нерухомості The Page з’ясовує, за якими квартирами зимою 2023-2024 років полюють потенційні орендарі. Саме таке житло на ринку оренди щонайменше не втрачає в ціні навіть на тлі сезонного зниження попиту.

За словами Богдана Маковецького, столичного рієлтора, у другому півріччі 2023 року аномально злетів попит на однокімнатні квартири, на які припадало майже 70% запитів на ринку. В результаті ціни на оренду однокімнатних з вересня 2023 року додатково підвищились до 30% та інколи майже досягли рівня двокімнатних. Це можна пояснити тим, що українські родини, розділені мобілізацією та міграцією за кордон, зараз не потребують просторого житла.

Quote«Попит на оренду однокімнатних квартир вже не є ажіотажним, як у серпні-вересні, але тримається на стабільному рівні. Ходові однокімнатні зараз здаються в оренду за 3-5 днів, що в цілому відповідає довоєнним реаліям», — коментує Ірина Луханіна, експертка ринку нерухомості.

Крім того, Маковецький розповідає про зростання популярності оренди житла в закритих житлових комплексах зі своєю прибудинковою територією. Такі об’єкти від початку вересня також зросли в ціні. Також, за словами Маковецького, в холодну пору року клієнти рієлторів стали більше цікавитись наявністю в будинку генератора та стабільності опалення і водопостачання під час відключенні світла.

Тихий центр Києва. Фото: Pixels

Тихий центр Києва. Фото: Pixels

Вікторія Берещак, оглядачка ринку нерухомості, згадує, що до великої війни потенційні орендарі намагалися встигнути до початку опалювального сезону обрати кращий варіант житла з точки зору енергоефективності будинку, витрат на опалення, мікроклімату в квартирі. Тоді як зараз для людей також стала важлива відсутність поруч об’єктів енергетичної, критичної та військової інфраструктури і поверх не вище сьомого. Це все пояснюється страхом можливих прильотів.

Крім того, під час повномасштабної війни знижується популярність лівого берега, адже нікому не подобається зупинка руху метро під час повітряних тривог і повідомлення про аварійний стан мостів.

Якою є найбажаніша квартира на ринку оренди Києва під час війни

  • однокімнатна;
  • поверх не вище сьомого;
  • закрита територія;
  • нове будівництво з високим рівнем енергозбереження;
  • наявність генератора, стабільність опалення і водопостачання під час відключенні світла;
  • підземний паркінг, який можна використовувати, як бомбосховище;
  • правий берег — Печерський, Шевченківський, Подільський р-н;
  • поруч з метро;
  • близькість і варіативність транспортних шляхів;
  • відсутність поруч об’єктів енергетичної, критичної та військової інфраструктури.
Подякувати 🎉