Facebook Pixel

«Є вірогідність, що штрафи за порушення комендантської години діятимуть в новорічну ніч», — юрист

Напередодні зимових свят депутати згадали, що для порушників комендантської години законом не передбачені санкції, і поспішають внести відповідні зміни в законодавство. The Page з'ясовує подробиці.

Quote«У більшості регіонів нашої країни комендантська година триває з 00:00 до 05:00, її час встановлюється обласними військовими адміністраціями, і в цей період доби забороняється перебувати на вулиці або громадських місцях, якщо людина не є працівником об'єктів критичної інфраструктури або не має спеціальної перепустки. Втім, натепер відповідальності за порушення [комендантської години] немає», — пояснює Віктор Дрогомирецький, адвокат АО DixiLex».

Щоб виправити ситуацію, в Україні планують запровадити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години. Відповідні зміни передбачені законопроєктом №10195, який Верховна Рада проголосувала в першому читанні 9 грудня.

Можливо, напередодні свят депутати приймуть документ у другому читанні, а президент встигне його підписати. Тому Віктор Дрогомирецький не виключає вірогідності, що законопроєкт набуде чинності до Нового року і санкції для порушників комендантської години діятимуть в новорічну ніч.

Співрозмовник The Page уточнює, що після доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею з’явиться адміністративна відповідальність за порушення комендантської години. Для громадян діятиме штраф від 8500 грн до 17 000 грн, а за повторне порушення впродовж року — від 17 000 грн до 34 000 грн.

Quote«Для бізнесу суми штрафів будуть дещо більші, ніж для громадян, зокрема за порушення комендантської години, до прикладу, рестораном сума штрафу становитиме від 51 000 грн до 102 000 грн, а за повторне порушення протягом року на керівника суб’єкта господарювання буде накладено штраф від 170 000 грн до 340 000 грн», — уточнює Віктор Дрогомирецький.
Подякувати 🎉