Facebook Pixel

Онлайн чи офлайн. Як навчатимуться діти у школах в різних регіонах України

Наступного тижня українські школи розпочнуть новий навчальний рік. В залежності від віддаленості від зони бойових дій та побажань батьків, у різних регіонах 1 вересня запустять різні формати шкільного навчання.

Багато зі шкіл не зможуть бути запущені через бомбардування закладів освіти окупантами. За даними Офісу Генпрокурора, в Україні пошкоджено 2 116 і зруйновано 216 закладів освіти.

Міністерство освіти і науки рекомендувало визначати форму навчання для дітей згідно з рішенням батьків та спроможності шкіл забезпечити укриття для всіх школярів.

Як наголосив напередодні міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, лише 51% закладів освіти готові до навчання в очній формі. Водночас очільник відомства наголосив, що усі заклади загальної середньої освіти Донецької, Луганської і Херсонської областей працюватимуть за дистанційною формою. На тимчасово окупованих територіях розташовані 1,3 тис. шкіл.

Також МОН збирає заявки на забезпечення шкіл роутерами та іншою технікою для проведення інтернету в укриттях.

Київ: 95% дітей навчатимуться офлайн

Попри те, що на початку літа у Київській міськадміністрації запевняли, що підготують усі школи до очного навчання, наприкінці серпня у вирішили 5% закладів перевести повністю на онлайн-форму навчання.

22 із 421 школи Києва працюватимуть тільки онлайн, решта — у змішаному форматі навчання, оскільки в них в кроковій доступності від них немає укриттів, повідомили в КМДА.

У тому числі працюватиме в онлайн режимі і одна зі шкіл у Подільському районі, яка постраждала в результаті обстрілів столиці російськими загарбниками навесні. У школі все ще триває ремонт.

Решта 95% шкіл столиці навчатимуть дітей у змішаному форматі – як очному, так і онлайн. «Усі, хто виявив бажання навчатися очно, матимуть таку можливість. На сьогодні це – 132 тисячі школярів», — додали в адміністрації.

У департаменті освіти і науки кажуть, що 70% батьків обрали очну форму навчання для дітей.

Інформацію про школи, які працюватимуть очно, не викладають публічно з міркувань безпеки. У КМДА пояснили, що необхідна інформація доведена до шкіл, які мусять повідомити батьків.

Наразі в столиці перевірили всі школи щодо облаштування укриттів. У більшості з них укриття облаштовані, у них можна розмістити загалом 145 тисяч осіб.

У деяких школа закладах облаштування укриттів ще триває, і його обіцяють завершити до кінця вересня, доти у разі тривоги учні та вчителі переходитимуть до укриттів, що розташовані поруч, у кроковій доступності – у школах по сусідству або у метрополітені.

У більшості шкіл Києва є укриття: у них можна розмістити загалом 145 тисяч осіб.  Фото: КМДА

У більшості шкіл Києва є укриття: у них можна розмістити загалом 145 тисяч осіб. Фото: КМДА

Загалом у Києві наразі перебувають 60% дітей-школярів, 20% дітей — за кордоном, ще 20% – в інших регіонах України. Водночас понад 4 тисячі дітей-переселенців уже прийняли школи та садки столиці і їх кількість збільшується.

«Безпечний» захід: як працюватимуть школи Закарпаття, Вінниці, Луцька, Львова, Тернополя, Чернівців та Франківська

У Львові, де 84% шкіл мають свої укриття, запроваджують змішані форми навчання у класах та дистанційно. Такі умови пов'язані із безпекою школярів, щоб в разі потреби усі вони могли вміститися у сховищах. Як пояснили у міському управлінні освіти, учні молодших класів вчитимуться очно, а старших класів – за змішаною формою:

  • 1-5 класи – очно;
  • 6-10 класи – очно і можливий 1 день на тиждень дистанційно;
  • 11 класи – поєднання очної та дистанційної форми навчання, залежно від семестру.

Якщо лунає тривога – усі спускаються в укриття. Дитячі гуртки також працюватимуть у школах, як і група продовженого дня. Але можуть бути обмеження щодо кількості дітей у класах.

Кожна школа сама вирішуватиме, в якому форматі навчати. У більшості закладів укриття не розраховані на кількість дітей, які є в школі. Тому навчання відбуватиметься в різних формах: дистанційні дні чергуватимутьсяз оф-лайн навчанням, пояснює керівник міського управління освіти Андрій Закалюка.

10 серпня мерія міста повідомила, що у школах Львіва більше не живуть переселенці. Їх переселили в інші місця, аби підготувати навчальні заклади до початку навчального року. Станом на початок липня на Львівщині проживали близько 400 тисяч внутрішніх переселенців: зареєстрованих ВПО – майже 250 тисяч, з яких 75 тисяч – діти.

Лише 30 з 44 шкіл у Вінниці мають власні укриття. Проте 14 шкіл, що не мають сховищ, уклали угоди з власниками сховищ поруч. Водночас передбачено й онлайн-навчання. Рішення, яку форму навчання обрати, віддали на розсуд батькам.

83% батьків вінницьких школярів висловилися за дистанційне навчання. Учнів, які обрали очне навчання, об’єднають у окремі класи. Втім, у кожній школі схему організації освітнього процесу формуватиме педагогічний колектив.

Шкільні укриття забезпечені необхідним обладнанням. Як повідомили у міськраді, чимало сховища облаштовували педагоги разом з батьками. Разом із дітьми в укриттях перебуватиме і медсестра. Також педагоги проходять безкоштовні курси «Першої домедичної допомоги».

У Луцьку до офлайн-формату готові 33 із 38-ми шкіл. Як пояснили в міськраді, у п'яти школах, де нема захисних приміщень, учні навчатимуться дистанційно або шукатимуть альтернативні приміщення.

Є також школи, де укриття невеликі, у них учні 1-4 класів навчатимуться офлайн, учні 5-11 – онлайн. Дітям-біженцям з регіону, які перебувають за кордоном, влада рекомендує обрати екстернатну форму навчання.

У Івано-Франківську також готуються до змішаної системи. Опитування батьків щодо форми навчання дітей показало, що 60% батьків учнів початкових класів підтримали очне навчання, а 70% батьків старшокласників – онлайн-уроки.

Запроваджують електронні журнали та щоденники, які покращать комунікацію між батьками, дітьми та вчителями. Дітей, батьки яких мають намір продовжувати офлайн-навчання, але в їхніх школах відсутні укриття, переведуть в сусідні заклади з укриттями.

У франківських закладах освіти налічується 35,5 тисяч учнів, з яких 1040 – внутрішньо переміщені діти. 1974 дитини залишаються навчатися за кордоном, їм пропонують здобувати освіту в українському закладі. Для цього слід індивідуальну форму здобуття освіти.

Попри те, що Закарпаття залишається одним з найбільш безпечним регіоном, комісії рекомендували до відкриття лише 41% шкіл Закарпаття: 517 закладів освіти.

Найкраща ситуація в Берегівському (62,4% рекомендованих закладів), Тячівському (60%) та Ужгородському (51%) районах, повідомили на Урядовому порталі. Регіон примає понад 300 тисяч вимушених переселенців, серед яких чимало дітей.


У Тернополі дистанційне навчання підтримують менше 20% батьків, інші — за офлайн-навчання і змішану форму, хоча, як стверджують у департаменті освіти, у місті кожна школа без винятку має укриття.

Однак 1 і 2 вересня навчання у тернопільських школах буде дистанційним. Урочистостей з нагоди свята першого дзвоника 1 вересня у школах Тернопільщини не буде. Далі діти будуть навчатися відповідно до добраної батьками форми.

У Чернівцях через відсутність укриттів не зможуть працювати очно 5 шкіл із 45 навчальних закладів. Навчання у регіоні буде переважно змішаним. У більшості школах надто маленькі укриття, щоб забезпечити можливість навчання усіх дітей одночасно. Але рішення щодо форми навчання буде прийматися педагогічним колективом спільно з батьками.

Прифронтові регіони: як працюватимуть школи Дніпра, Харкова, Миколаєва, Сум, Запоріжжя та Одеси

У Дніпрі, Харкові, Миколаєві, Запоріжжі, Енергодарі та Кривому Розі через небезпеку воєнних дій школярі навчатимуться дистанційно.

У Дніпрі рішення, зокрема ухвалене на сесії міськради, підтримали 80% батьків. Врешті-решт, аргументом на користь онлайн-навчання є постійні тривоги у місті, до того ж облаштовані далеко не всі шкільні укриття (бездротовий інтернет, біотуалети). До того ж навантаження на школи, наприклад Дніпропетровщини, зросли чекрез те, що до шкіл Дніпропетровщини записано близько 11 тисяч дітей-переселенців.

для освітян провели серію тренінгами, щоб підняти рівень онлайн-навчання. Також У Дніпрі створили платформу з онлайн-підручниками для школярів myBook.

Уроки проводитимуть у «спільному форматі», де діти разом із вчителем проводять велику відеоконференцію. Також будуть індивідуальні заняття — коли дитина виконує завдання, а потім відправляє їх педагогу на перевірку.

Онлайн-формат навчання у Запорізькій області підтримали і батьки, і вчителі. Також педагоги тимчасово окупованого Енергодара створили дистанційну школу для своїх учнів. Втім, оскільки у більшості шкіл нема сховищ, у регіоні обіцяють продовжити будувати та обладнувати укриття.

Харківський міський голова Ігор Терехов підтвердив онлайн-навчання в школах. В ефірі національного телемарафону він повідомив, що близько 120 харківських шкіл мають різні ступені пошкодження внаслідок обстрілів з оку рф. За його словами, окупанти роблять все, щоби діти не могли навчатися в школах та університетах.

Миколаєву також не вдасться запустити школи офлайн. Як повідомив міський голова Олександр Сєнкевич в ефірі телевізійного марафону «Єдині новини #UAразом», йдеться про понад 43 тисячі дітей, які цьогоріч навчатимуться в школах Миколаєва.

Хоча за підрахунками департаменту освіти, на 4 серпня в місті залишилися менш як 10 тисяч дітей. Проте, за даними мера, у місті пошкоджені 49 закладів освіти. Їх потрібно зносити та будувати нові. Серед іншого чотири школи повністю зруйновані, там обвалені частини будівель.

В Одесі 1 вересня запровадять змішаний формат навчання, хоча лише 33 із 122 шкіл (27%) має укриття. Як показали опитування, через загрозу ракетних обстрілів з боку рф абсолютна більшість батьків (95%) обирають варіант онлайн-навчання. Для цього у місті розробили платформу для дистанційної освіти.

Онлайн-навчання буде організована на базі таких закладів освіти:

  • 2, 3 та 4 класи – гімназія №118;
  • 5 класи – ліцей №122;
  • 6, 7, 8 та 9 класи – ліцей №81;
  • 10 та 11 класи – ліцей № 5.

Проте, є ті діти, батьки яких дали згоду на навчання офлайн. Їх об'єднають у нові класи. Втім, у школах міста будуть максимально скорочувати час перебування дітей. Частину предметів буде винесено на дистанційне навчання. Очно будуть вивчати лише математику, іноземну і українську мови, українську літературу, фізику, хімію, історію України і ще декілька предметів.

Також змішану форму навчання обрали в Сумській області, яка має кордон з рф. У регіоні під час обстрілів були пошкоджені 40 шкіл.

Як пояснив голова Сумської обласної військової адміністрації, якісь заклади будуть працювати онлайн, якісь офлайн, а інші – і так, і так. У громадах, розташованих поруч із кордоном, учні навчатимуться дистанційно. Щоб школа мала змогу працювати офлайн, відстань від кордону має становити понад 40 км. При чому Суми теж потрапляють в 40-кілометрову зону.

У деяких закладах буде організована робота в декілька змін для того, щоб по можливості продовжити навчальний процес у укриттях.

Навчання у центрі країни: Житомир, Полтава, Черкаси, Кропивницький, Рівне, Чернігів та Хмельницький

У Житомирі 1 вересня до шкіл на очне навчання вийде не більше 50% учнів. Мер міста Сергій Сухомлин пояснив це і питаннями безпеки і браком вчителів.

Quote«Багато наших вчителів не повертаються з Європи, бо в них діти, вони так само хвилюються (за їх безпеку). Деякі знайшли роботу в Європі і там навчають дітей, це їх право. Приблизно 400 вчителів не вийшли на зв’язок. Чи повернуться вони після закінчення війни – не знаю», — сказав Сухомлин.

Взагалі виїзд з регіону великої кількості дітей і вчителів запрацює лише дві третини шкіл. У самому Житомирі до нового навчального року готували 22 школи, в яких є укриття. Згідно з опитуванням, лише 38% батьків учнів середніх та старших класів дали згоду на навчання дітей офлайн. А ось 82% батьків першачків проголосували, щоб діти навчатимуться очно.

1 вepeсня у Кpoпивницькoму плaнують відкpити 38 шкіл. Наразі лише 26% батьків міста підтримують очну форму навчання.

70% зaклaдів oсвіти Кіровоградщини мaють укpиття aбo мaють мoжливість їх oблaштувaти. Нapaзі 65% шкіл гoтoві пpaцювaти oчнo. Щe 20% гoтoві пpaцювaти зa змішaнoю фopмoю, 15% – дистaнційнo. У регіоні вирішили ухвалювати рішення про форми навчання не на підставі результатів опитування, а заяв від батьків. Перед тим, як батьки визначяться, їм мусять показати облаштовані укриття.

30-50% шкіл Полтавщини навчатимуть дітей за змішаною системою через вимогу щодо укриттів, повідомили в пресслужбі ОВА. Станом на серпень лише 18% шкіл були готові до прийняття учнів. Опитування батьків в області показало, що переважна більшість (65,5%) висловлюються за онлайн навчання, а 30,8% – за офлайн.

Формат навчання з 1 вересня буде різний. Школи, які не матимуть укриттів, будуть надавати освіту в онлайн-форматі або практикувати змішану форму. Вона поєднуватиме очний і дистанційний режими для різних занять. Наприклад, практичні та лабораторні заняття можна буде проводити в очному режимі, а лекційні – дистанційно.

На Рівненщині захисні споруди облаштовані у 44,7% об’єктах закладів освіти. Навчання у регіоні почнеться у змішаному форматі.

Влада Черкас планувала запускати школи в офлайн режимі. Однак переважна більшість батьків учнів проголосували за дистанційне навчання — понад 70,3%, а за очне лише 19,2%. Причому за онлайн навчання виступають найбільше батьки першокласників.

Щодо форми навчання одинадцятикласників, остаточне рішення буде за кожним окремим закладом освіти.

На Хмельниччині учні 198 із 579 шкіл навчатимуться онлайн через відсутність сховища.

Решта шкіл розглядають варіант роботи в офлайн режимі. В залежності від потужності захисних споруд заклади можуть також організовувати позмінне навчання.

На запитання, чи потрібно розпочинати офлайн навчання на Хмельниччині, 46% мешканців відповіли «ні», трішки менше (36%) кажуть «так», але лише за наявності укриттів.

57% батьків учнів Чернігова хочуть аби їхні діти займалися дистанційно, 43% – за очний форматі.

З 33 шкіл 25 пошкоджені, а 5 повністю зруйновані. Мають укриття і готові приймати дітей лише 18 шкіл. У місті протягом літа проводили як ремонтні роботи, так і займалися обладнанням укриттів. Конкретну кількість закладів, які відновлять роботу офлайн влада не оголошує з міркувань безпеки.

За даними міськради, кількість учнів у місцевих школах значно зменшилася через війну, а від кількості класів і їх наповнюваності залежить державна субвенція галузі. Найпростішим рішенням влада вважає зібрати всіх охочих навчатися у очному режимі та розподілити їх в найкращі навчальні заклади, однак тоді місто не отримає державної субвенції.

Тим часом до шкіл, які не мають укриттів, планують селити людей, що втратили житло


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉