Facebook Pixel

Чи можуть отримати компенсацію в єВідновлення спадкоємці, інвестори будівництва, учасники ЖБК

З 10 травня 2023 року громадяни, чиє житло пошкоджено через агресію росії, можуть подати заяву на отримання державної допомоги на дрібний ремонт житла вартістю до 200 тис. грн. Для тих, чиє помешкання повністю знищено, в Україні планують запровадити житлові сертифікати. The Page уточнює, хто і в яких випадках може розраховувати на компенсацію.

Хто може отримати компенсацію за зруйноване житло

«Отримувачем компенсації є фізособа — яка досягла 18-річного віку та подала заяву з використанням мобільного додатка «Дія» або в інший спосіб, передбачений постановою Кабміну №381, та є власником (співвласником) пошкодженого об’єкта, право власності якого підтверджено», — пояснює Карина Клименко, юристка компанії Stron Legal.

Співрозмовниця The Page додатково уточнює, хто саме може претендувати на компенсацію за програмою «єВідновлення»:

  • власники нерухомості;
  • інвестори у будівництво;
  • члени житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру, але не оформили право власності на неї;
  • спадкоємці зазначених осіб.

За словами Карини Клименко, в межах програми «єВідновлення» можна отримати гроші на ремонт наступної нерухомості, пошкодженої під час великої війни:

  • квартири;
  • приватні будинки;
  • садові та дачні будинки;
  • об'єкти незавершеного будівництва.

Компенсація надходить на картку «єВідновлення», кошти з якої неможливо витратити на інші потреби, окрім ремонту.

Quote«Платежі можливо здійснити лише у будівельних магазинах або ж на оплату послуг ремонтних бригад чи компаній, які зареєстровані у системі [єВідновленя]. Будматеріали не можна продати. Адже надалі отримувач компенсації повинен повідомити комісію про завершення ремонтних робіт та, за потреби, сприяти верифікації моніторингу. Ці фактори змушують заявників витрачати свої кошти прозоро», — коментує Карина Клименко.

Що таке житловий сертифікат і якими є його обмеження

Тим громадянам, чиє житло повністю зруйновано, варто дочекатися остаточного впровадження в Україні житлових сертифікатів. Другий етап програми «єВідновлення», метою якого є компенсація за знищене житло, стартував з 1 серпня. З кінця вересня житлові сертифікати стали доступними у застосунку «Дія» у вкладці «єВідновлення». Проте можливість придбати за допомогою сертифікату житло має з’явитися у листопаді 2023 року.

Громадяни, які залишились без житла, зможуть скористатися житловим сертифікатом

Громадяни, які залишились без житла, зможуть скористатися житловим сертифікатом

Quote«Сертифікат матиме строк придатності — п’ять років з дня його видачі, — пояснює Карина Клименко. — Сума в сертифікаті визначатиметься комісією, яка оцінить вартість втраченого майна. Підводним каменем є те, що наступні п’ять років майно, придбане за допомогою сертифіката, не можна продати. Ця позиція виглядає несправедливою та обмежує базове право громадянина розпоряджатися власним майном», — розповіла Карина Клименко.

Компенсація за житло на окупованій території також має надаватися.

«Їх [житлові сертифікати] зможуть отримати громадяни України, які втратили житло на підконтрольних Україні або окупованих територіях і виїхали звідти, — розповіла в інтерв’ю The Page Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. — Для цих категорій процедура буде відрізнятися. З непідконтрольною територією, звісно, буде складніше, тому що там для верифікації доведеться спиратися на супутникову зйомку».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉