Facebook Pixel

Коли США нададуть ATACMS Україні — Оксана Маркарова

Наприкінці травня «українські ATACMS» перейшли з розряду далеких мрій до планів. Тоді відбулася важлива зміна тональності відповіді Джо Байдена щодо постачання Україні далекобійних ракет ATACMS.

Quote«Якщо до цього всі відповіді звучали як Just forget it, тоді ми вперше почули про те, що питання обговорюється», – розповіла в інтерв’ю The Page пані Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

Про ATACMS представники України говорять в США з лютого 2022 року, проте медійна ситуація та публічні дискусії завжди дуже відрізнялися від реальних непублічних обговорень усього навколо політично-військових питань.

Quote«Немає якихось непереборних червоних ліній, і є багато можливостей, про які ми спочатку чули «ні», а потім чули «так». Це не завжди тому, що була чітка позиція НІ, і вона змінилася на чітку позицію ТАК… Політична готовність надавати допомогу – важливий, але далеко не єдиний чинник», — підкреслює Маркарова.

За її словами, США розглядають одразу низку чинників:

  • наявність;
  • тренування/навчання та як швидко українські військові зможуть опанувати конкретну зброю;
  • як інтегрувати зброю з тим, що вже працює на полі бою;
  • чи є озброєння в достатній кількості для подальшої постійної системи надання;
  • чи є зброя в достатній кількості не тільки в США, а також в інших партнерів;
  • хто та де саме має проводити технічне обслуговування нової техніки;
  • логістика.

Саме логістика залишається надважливим елементом постачань будь-якої зброї.від західних партнерів.

Quote«Після нашої перемоги буде написано дуже багато CaseStudy про те, як нам вдалося знаходити, тестувати, мобілізувати й переміщувати по всьому світу в Україну та всередині України стільки оборонної допомоги. Це теж свого роду унікальна операція», – наголошує Оксана Маркарова.

Подякувати 🎉