Facebook Pixel

Київський монополіст допомагав «Росатому» будувати 5 АЕС

Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування допомагало підсанкційному «Росатому» будувати 5 АЕС у різних країнах. Столичне підприємство організувало масштабну схему уникнення антиросійських санкцій, повідомляє пресслужба СБУ.

Співпраця конструкторського бюро з росією

До лютого минулого року компанія експортувала свою продукцію до росії через дилера в москві. Її основним замовником був «Росатом», який використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 АЕС у різних країнах світу.

Співпраця тривала навіть після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, заборони вивезення товарів на митну російську територію та запровадження санкцій проти «Росатому».

Як кияни допомогли «Росатому» обходити санкції

Щоб уникнути покарання, київська компанія розробила схему обходу санкцій. Фіктивними замовниками української продукції виступали підконтрольні іноземні фірми. Після виїзду з України товар «переоформлювали» на підконтрольні «Росатому» компанії, а після перетину кордону він їхав «за новим маршрутом».

СБУ встановила, що сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, «Росатом» здійснював онлайн. За даними правоохоронців, від початку повномасштабної війни порушники здійснили 16 «експортних операцій», заробивши майже 42 млн грн.

Як кияни допомогли «росатому» обходити санкції

Як кияни допомогли «росатому» обходити санкції

СБУ повідомило про підозру директору Київського бюро

Гендиректору Київського бюро та двом його підлеглим повідомили про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Під час обшуків у них вилучили документи й техніку, що є доказом незаконної діяльності.

Після рішення суду зловмисників тримають під вартою без права внесення застави. Тепер їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Усі обставини злочину та притягнення до відповідальності інших учасників «схеми» зараз розслідують фахівці.

Чим займається Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування

ПРАТ «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування» — монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення та постачання трубопровідної арматури для АЕС. За даними YouControl, підприємство зареєстровано у 2004 році в Києві.

Керівник організації — Юрій Рикуніч; кінцеві бенефіціари — Ярослав Живов, Дмитро Васильченко, Анастасія Коваль. Розмір статутного капіталу — понад 36,8 млн грн.

Подякувати 🎉