Facebook Pixel

Кіпр готовий передати Україні військову техніку Про які озброєння йде мова

Республіка Кіпр зацікавлена у передачі озброєння радянського зразка Україні, яке має на озброєнні.

Офіційно на озброєнні Кіпру понад 50 танків Т-80, 20 тактичних ЗРК «Тор» та 10 самохідних ЗРК «Бук», повідомляє Forbes.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс позитивно ухвалив запит США щодо передачі старого озброєння Україні. Армія Кіпру володіє ЗРК «Тор» та «Бук». Також йдеться про танки Т-80, які Кіпр купив у Росії у II половині 1990-х та на початку 2010-х років.

Українська армія віддає перевагу Т-80 та Т-64, а не Т-72, тому вона, безперечно, оцінить кіпрські Т-80. Т-80 та Т-64 вироблялися на Харківському танковому заводі. Т-72 та її сучасна модифікація Т-90 вироблялися в РРФСР і виробляються зараз у РФ.

Як повідомляє Ekathimerini, американці запросили не лише кіпрське зенітне озброєння, а й ударні вертольоти Мі-35, а також бойові машини піхоти БМП-3. Кіпр має 11 вертольотів Мі-35П «Фенікс», якими володіє з 2001 року. Вони старіють, їх експлуатація може тривати ще років десять.

Передача озброєння можлива за умови, що Кіпр отримає США більш сучасні системи. Є припущення, що замість ЗРК «Тор» та «Бук» Кіпр може отримати нові засоби ППО малої та середньої дальності.

У своєму рішенні Кіпр також враховує, що ця зброя буде важко утримувати через масштабні санкції проти РФ. Тепер вона не зможе постачати комплектуючі через введені обмеження.

Згідно з повідомленням New York Times від 1 квітня, адміністрація Байдена звернулася до своїх союзників, які раніше входили до сфери впливу СРСР, із проханням допомогти передати озброєння Україні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉