Facebook Pixel

Іран та Україна провели експертну зустріч щодо ударних дронів, які рф використовує у війні – що відомо

Іранська та українська сторони провели експертну зустріч, що стосувалася продажу Тегераном російській окупаційній армії ударних безпілотників, які агресор використовує як проти об’єктів інфраструктури, так і проти мирного населення. Спочатку цю інформацію оприлюднило Інформаційне агентство Ісламської республіки (IRNA), згодом її підтвердили в українському МЗС.

У повідомленні іранського ЗМІ зазначається, що фахівці з обох сторін «зробили важливі кроки в спільній взаємодії» й робитимуть це надалі, доки всі «непорозуміння» не буде розв'язано.

Речник МЗС України Олег Ніколенко факт зустрічі підтвердив, однак відмовився розголошувати будь-які деталі.

«Можу запевнити, що українська сторона вживає максимально жорстких заходів, аби унеможливити використання іранської зброї з боку рф у війні проти України», — сказав він у коментарі «РБК-Україна».

Представник зовнішньополітичного відомства підтвердив, що під час зустрічі українські фахівці донесли своїм колегам з Ірану, що наслідки допомоги рф у веденні бойових дій будуть «неспівставними з потенційною вигодою від співпраці з країною-агресором».

Контекст. Нагадаємо: російські окупанти почали застосовувати іранські ударні дрони, з-поміж яких Shahed-136 і Mohajer-6, восени: спочатку задля сповільнення контрнаступу на Харківщині, згодом — для ураження мирних міст і енергооб'єктів. Протягом тривалого часу Іран усіляко заперечував передавання росії дронів, однак під тиском беззаперечних доказів у листопаді все-таки зізнався.

У жовтні стало відомо про домовленість росії та Ірану про надання москві нової партії дронів-камікадзе та балістичних ракет.

Подякувати 🎉