Facebook Pixel

Іран планує закупити ракетне паливо в росії та Китаю, щоб постачати балістичні ракети для рф

Китай і росія ведуть секретні перемовини з Іраном, щоб остання поповнила свої запаси ракетного палива для балістичних ракет. Частина із цих ракет може бути використана для ракетних атак на Україну. Про це пише Politico, посилаючись на власні джерела з-поміж дипломатів.

За словами видання, Тегеран провів одночасні переговори з офіційними особами та підконтрольними уряду організаціями обох країн, зокрема, з державним російським виробником хімікатів «FKP Anozit», про придбання великої кількості перхлорату амонію, або AP, основного інгредієнта твердого палива, що використовується для живлення ракет.

За словами дипломатів, знайомих із цим питанням, іранський дипломат Саджад Ахадзаде, який є «консультантом із технологій» Тегерана в Китаї, вів переговори в Пекіні про придбання AP. Які саме компанії планують продавати Ірану ракетне паливо, залишається невідомим.

Точна кількість AP, який Іран прагне закупити, незрозуміла, але, за оцінкою дипломатів, знайомих із його планами, цієї кількості буде достатньо для створення тисяч ракет, зокрема ракет Zolfaghar із дальністю польоту 700 кілометрів. Останніми роками їх використовують як Іран, так і його маріонеточні озброєні угрупування на Близькому Сході. За словами дипломатів, якщо угода відбудеться, деякі із цих ракет можуть бути розгорнуті проти України.

Перхлорат амонію є ключовим компонентом твердопаливного палива, яке часто використовується у воєнних цілях через його надійність і тривалий строк зберігання. Більшість іранських високоточних балістичних ракет і балістичних ракет малої дальності використовують твердопаливні двигуни. За словами аналітиків, країна також використовує паливо для розроблення ракет більшої дальності під виглядом своїх космічних програм.

Нагадаємо, що із серпня 2022 року Іран постачає росії бойові дрони Mohajer-6, Shahed-129, Shahed-136 і Shahed-191. Їх росія активно використовує для атак на українські міста, зокрема на енергетичну інфраструктуру.

9 березня 2023 року Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) ввело санкції проти мережі з п'яти компаній і однієї фізичної особи за підтримку зусиль Ірану щодо закупівлі безпілотних літальних апаратів (БпЛА).

Подякувати 🎉