Facebook Pixel

Інгулецький ГЗК може зупинитись через нові вимоги до електропостачання

Інгулецький ГЗК може зупинитись через нові вимоги до електропостачання

Інгулецький ГЗК може зупинитись через нові вимоги до електропостачання

Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат (ІнГЗК) може зупинити роботу через ситуацію на енергоринку. Це може спричинити ланцюгову реакцію, що негативно вплине на суміжні галузі економіки та загострить економічну кризу. Про це йдеться в листі директора ІнГЗК Ігоря Тонєва до голови уряду та керівників парламентських комітетів.

ІнГЗК (частина Групи Метінвест) може повністю зупинити роботу через постанову уряду No 611, яке передбачає надання гарантій постачання електроенергії лише тим підприємствам, які імпортують 80% своїх потреб.

30 травня на засіданні Кабміну ухвалили рішення про збільшення попередньої норми з 30% з травня по вересень та 50% з жовтня по квітень до 80%. Це рішення прийнято без попередньої належної дискусії, що позбавило споживачів можливості висловити свої пропозиції та зауваження.

Quote«Підвищення норми купівлі імпортної електричної енергії до 80% від загальної потреби підприємства змушує промисловість відповідно збільшувати обсяги імпорту електричної енергії, що стимулює штучне збільшення попиту на аукціонах з розподілу міждержавних перетинів та призводить до спекулятивного зростання цін на імпортну електричну енергію. Враховуючи те, що вартість електричної енергії до прийняття зазначеної постанови в пікові години вже становила від 160 до 200 євро/МВт-год, подальше підвищення цін становить серйозну загрозу для промислових підприємств», — сказано в листі.

Ігор Тонєв наголошує, що на Інгулецькому ГЗК витрати на електроенергію становлять 51% від собівартості виробництва продукції. Підвищення вартості електроенергії негативним чином вплине на конкурентоспроможність ІнГЗК на міжнародному ринку.

Quote«Придбання імпортної електричної енергії у розмірі 80% від власного споживання стає недосяжним для ПРАТ «ІнГЗК» через зависоку ціну, що може призвести до повної зупинки комбінату. Лише внаслідок зупинки одного ПРАТ «ІнГЗК» виробництво залізорудної продукції в Україні скоротиться на 2,7 млн тонн, що призведе до падіння ВВП на 4 млрд грн, втрати 0,7 млрд грн податкових надходжень та близько $150 млн валютної виручки», — сказано в листі.

Зупинка виробництва залізорудної продукції спричинить зменшення обсягів залізничних та морських перевезень і зниження попиту на продукцію машинобудування. Це може викликати ланцюгову реакцію, що негативно вплине на суміжні галузі економіки та загострить економічну кризу.

На підставі вищесказаного Інгулецький ГЗК просить уряд розглянути можливість:

  • Повернення до попередніх гарантій енергопостачання або скоригування норми імпорту до 50% протягом всього року.
  • Збільшення лімітів споживання на обсяги імпортованої електроенергії для областей.

В корпорації The Page повідомили, що ІнГЗК знаходиться на грані, щоб «зупинитись». Тобто це не завчасне попередження, а вже останній дзвін. В інших підприємств холдингу Метінвест є ще певний запас міцності.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉