Facebook Pixel

Хто може купити державні Sense Bank та Укргазбанк

Серед потенційних покупців державних Sense Bank та Укргазбанку можуть бути угорський OTP банк, польська корпорація Grupa Polsat Plus, українська інвесткомпанія Dragon Capital, Міжнародна фінансова корпорація та інші. Про це пише «Економічна правда», нагадуючи, чому два великі націоналізовані банки можуть бути виставлені на продаж.

Quote«Є зацікавленість іноземних інвесторів в двох державних банках. Це Укргазбанк і Sense Bank, і ми активно готуємо їх до продажу. Ці сигнали ми почали отримувати восени 2023-го», – заявив заступник міністра фінансів Юрій Драганчук.

Хто може купити Sense Bank

Польська корпорація Grupa Polsat Plus

Корпорація була зацікавлена у купівлі Sense Bank ще у березні 2023-го, до його націоналізації. Однак тоді угоду не погоджував регулятор.

Як пише ЕП, у НБУ неофіційно пояснювали, що угода була спробою Михайла Фрідмана та Петра Авена зберегти Sense Bank у своїй власності. А польський інвестор ніби мав виступати лише номінальним власником банку.

Dragon Capital

Інвестиційна компанія Dragon Capital, яка володіє «Українською правдою», також озвучила свій намір купити Sense Bank після його націоналізації. Зараз питання ціни активу і можливі ризики від приватизації стримують компанію від укладання угоди.

OTP Bank Plc

Угорська група OTP Bank Plc, яка вже працює на українському ринку, за словами співрозмовників ЕП, також зацікавлена у приватизації Sense Bank.

В українському OTP відмовилися коментувати можливу угоду.

Якщо угорський OTP Bank все ж об'єднаються із Sense Bank, то новий банк може стати четвертим за обсягом чистих активів в Україні після ПриватБанку, Ощадбанку та Укрексімбанку.

Угорська група OTP Bank досі працює на території росії, що може викликати зрозумілі складнощі для приватизації. Раніше НАЗК внесло OTP Bank до переліку компаній-спонсорів війни. Але у жовтні 2023-го OTP Банк виключили з цього переліку на вимогу Угорщини, яка взамін пообіцяла розблокувати виділення €500 млн з військового фонду ЄС.

Хто може купити Укргазбанк

Мінфін активізував переговори з фінансовою корпорацією IFC щодо завершення угоди про входження у капітал Укргазбанку, кажуть співрозмовників ЕП. Відповідно до угоди, IFC надав банку €30 млн кредиту, який у майбутньому можна конвертувати в акції. Посилаючись на відкриті джерела, ЕП стверджує, що Міжнародна фінансова корпорація може отримати близько 20% після продажу Укргазбанку. Проте у Мінфіні це не підтвердили офіційно. Раніше IFC надала банку кредит в 30 млн євро.

Скільки можуть коштувати Sense Bank і Укргазбанк

Dragon Capital оцінює вартість Sense Bank у 50-100% від капіталу, що близько 6-12 млрд грн. На остаточну вартість впливатиме також судовий процес, який розпочали його колишні власники з вимогою отримати $1 млрд від держави за «експропріацію».

Водночас ціна Укргазбанку може бути вдвічі меншою за капітал фінустанови, якщо угода з IFC реалізується найближчим часом. НБУ оцінив капітал Укргазбанку у 13,1 млрд грн станом на 1 грудня 2023-го.

Як змінилась робота Sense Bank після націоналізації

У липні 2023-го держава націоналізувала Sense Bank (до 1 грудня 2022-го – «Альфа-Банк») через санкції проти його колишніх російських власників – Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова.

Після націоналізації Sense Bank підвищив свій портфель вкладів на 29,7 млрд грн станом на січень 2024-го. За підсумками роботи у 2023 році Sense Bank отримає прибуток понад 5 млрд грн.

Подякувати 🎉