Facebook Pixel

Франція стала гарантом по кредиту ЄБРР для «Укрзалізниці» та «Нафтогаза»

Франція та ЄБРР надали фінансову підтримку українським державним компаніям «Укрзалізниця» та «Нафтогаз», повідомили в ЄБРР.

Уряд Франції гарантує частину кредита від Європейського банка на загальну суму 99,4 млн євро. Фінансування допоможе забезпечити стабільне залізничне сполучення та закупки газу на опалення та виробництво електроенергії в Україні.

Quote«Разом з іншими країнами G7 Франція підтримує екстрену допомогу банка Україні. Угода продемонструвала силу нашого партнерства та єдність пріоритетів в питаннях підтримки України та її народу», — прокоментувала президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

ЄБРР прокредитує «Укрзалізницю» на 150 млн євро, з яких Франція гарантувала 49,4 млн євро. Кошти європейців допоможуть покрити дефіцит витрат на залізничні вантажні і пасажирські перевезення. Частина позики компенсує великі витрати, на які «Укрзалізниця» організувала евакуацію українців та гуманітарну допомогу в охопленій війною країні.

Іншу частину кредита гарантував Європейський Союз через свій Європейський фонд сталого розвитку (EFSD).

Ще 50 млн євро — це французська гарантія кредита на суму 300 млн євро. За рахунок коштів від ЄБРР «Нафтогаз» зможе компенсувати вартість газа для українських споживачів та виробництва електроенергії взимку.

У жовтні 2022 року в Києві пані Рено-Бассо на зустрічі з Володимиром Зеленським пообіцяла рішучу підтримку, поки країна захищається від агресії росії. Тоді вона пообіцяла, що ЄБРР виділить до 3 млрд євро протягом 2022-23 років для підтримки бізнесу та економіки України.

Подякувати 🎉