Фонд гарантування вкладів продав кредити під скандальний ЖК «Патріотика» ТАСкомбанку Тігіпка за 45,5 млн грн

ФГВФО передасть кредити під скандальні ЖК «Патріотика» ТАСкомбанку Тігіпко. Фото: Megeto

Фонд гарантування вкладів розіграв іпотечні кредити фізичних осіб АТ АКБ «Аркада». Заставою виявилися квартири в ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика». Фонд віддав їх банку Сергія Тігіпка за 45,5 млн грн.

Про це повідомляють Prozzoro.Продажі.

Згідно з даними торгів, 96,4% портфеля за сумою заборгованості – це кредити, видані в період 2016 — 2019 років. У заставі 97,3% портфеля становить житлова нерухомість, решта 2,7% – комерційна нерухомість. Понад 97% портфеля за сумою заборгованості – об’єкти застави — розташовані в м. Київ. Йдеться про іпотечні кредити, зокрема, під ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика». Водночас 89,3% кредитів – без прострочення, ще 8,8% мають прострочення платежу від 90 днів до 1 року.

Що відомо про ЖК «Патріотика» та ЖК «Еврика»

ЖК «Еврика» розташована між станціями метро «Виставковий центр» та «Іподром» біля корпусів КНУ ім. Шевченка. Будівництво розпочало у 2014 році ТОВ «Аркада-Будівництво», що входило до фінансової групи банку «Аркада». З 18 запланованих будинків було побудовано лише 13.

ЖК «Патріотика», будівництво якого почалося практично одночасно із ЖК «Еврика», змогло ввести в експлуатацію тільки 26 будинків із 34.

У 2019 році Нацбанк провів аудит і за його результатами заборонив фінустанові залучати депозити вкладників з огляду на те, що в банку «немає ефективної системи управління ризиками». Пізніше банк позбувся свого основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки на вулиці Ольгінській. 24 вересня 2020 року НБУ відкликав ліцензію в «Аркади», а наступного дня Фонд гарантування вкладів фізосіб запустив процедуру ліквідації фінансової установи.

Ліквідація банку, що на той час був девелопером трьох житлових комплексів — «Еврики», «Патріотики» та «Патріотики на озерах», — призвела до того, що будівництво проєктів зупинилося. Кількість постраждалих інвесторів становить приблизно 13 тис. людей.

Згодом добудувати комплекси зголосилася девелоперська компанія Stolitsa Group. 7 квітня 2021 року під час пресбрифінгу в Нацбанку було підписано меморандум, згідно з яким Stolitsa Group зобов'язалася добудувати «Еврику», «Патріотику» й «Патріотику на озерах». Однак зараз будівельні роботи тимчасово зупинено.

Що відомо про ТАСкомбанк

ТАСкомбанк — один із найстаріших банків України, що був заснований у 1989 році. Він входить до переліку системних банків України. Активи банку складають 31,3 млрд грн. Власником є Сергій Тігіпко.

Читати на The Page