Facebook Pixel

Фрукти подорожчають через часткову втрату врожаю

Попри втрату частини врожаю через весняні заморозки, Національний банк України не прогнозує суттєвого впливу цієї ситуації на продовольчу інфляцію. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час брифінгу з монетарної політики 5 червня.

За його словами, протягом останніх півтора місяця, після фіналізації квітневого інфляційного прогнозу, Україну кілька разів накривали хвилі заморозків. Це призвело до часткового пошкодження озимої пшениці, ріпаку, кукурудзи та плодових культур. Особливо постраждали ранні сорти фруктів і ягід. Проте, на думку Ніколайчука, наслідки наразі не є критичними — аграрії поступово адаптуються до змін клімату, вирощуючи нові, стійкіші сорти.

Quote«Ймовірно, кісточкові фрукти цього року будуть дорожчими, ніж ми очікували у квітневому прогнозі», — зауважив він.

У квітні Нацбанк прогнозував врожай зернових у 2025 році на рівні 61,7 млн тонн. Однак міністр сільського господарства Віталій Коваль нещодавно повідомив агентству Reuters, що цьогорічний врожай може скоротитися до 51 млн тонн — це на 10% менше, ніж торік.

Попри це, Нацбанк не вбачає загроз для цінової стабільності. За словами Ніколайчука, навіть у разі негативного сценарію стримати продовольчу інфляцію буде легше завдяки імпорту. Він також додав, що ціни на продукти в Україні вже наблизилися, а іноді й перевищують рівень у сусідніх країнах, що саме по собі є стримувальним фактором.

Серед інших викликів — затримка збору врожаю через несприятливу погоду та брак робочої сили. Водночас останні дощі зменшили ризики для озимих культур, хоча ярі залишаються в зоні ризику.

Подякувати 🎉