Facebook Pixel

В Україні з’явиться електронна система обліку ліків e-Stock: чому вона важлива для пацієнтів

Український уряд анонсував запуск електронної системи управління запасами лікарських засобів і медичних виробів "e-Stock". На початковому етапі вона працюватиме в тестовому режимі.

Як інформує МОЗ, запровадження в нашій країні e-Stock дасть змогу державі відстежувати, оцінювати закупівлю та облік лікарських препаратів, а пацієнтам мати постійну реальну інформацію про їхню доступність у медичних закладах.

Координатором експериментального проєкту є МОЗ, а відповідальність покладено на «Медичні закупівлі України».

На перехід з експериментального на звичайний режим роботи системи e-Stock відведено рік.

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев переконаний, що запровадження інтегрованої системи допоможе боротися з поширеною в Україні практикою, коли замість отримання гарантованих державою ліків пацієнту дають список із препаратами та відправляють його до аптеки.

Quote«Майже кожний, хто хоча б раз стикався із системою охорони здоров’я, знає таку історію. Ліки, зокрема ті, що мають надаватися безплатно, теоретично є чи мають бути, однак насправді їх немає… ну от щойно закінчилися… Але ось тут поруч є аптека, де вони точно є – тримайте перелік того, що треба купити. І от нарешті, хай і в експериментальному поки що режимі, але буде здійснено спробу розв'язати цю проблему та виправити ситуацію», — зазначив він.

Контекст. Нагадаємо: у грудні 2022 року Казахстан передав Україні 41 електрогенератор для забезпечення безперебійної роботи медичних закладів. Вартість переданого країною енергетичного обладнання становить майже $500 тис.

Подякувати 🎉