Facebook Pixel

Євросоюз щомісяця даватиме Україні по 1,5 млрд євро протягом наступного року

Євросоюз на щомісячній основі виділятиме Україні по півтора мільярда євро протягом прийдешнього року. Отже, у 2023 році Україна отримає від ЄС приблизно 18 млрд євро, розповіла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Під час відкриття міжнародної конференції з питань відновлення України вона зазначила, що протягом поточного року Київ отримав від ЄС фінансову допомогу на загальну суму, що перевищує 19 млрд євро. Однак додала, що цього обсягу замало.

Quote«Україна потребує негайної допомоги та швидкого відновлення та відбудови. Ця допомога потрібна для виживання щодня, щоб кожного дня оплачувати мінімальні потреби: грошове утримання для військових і сил безпеки, зарплати для вчителів і лікарів у лікарнях й у сільській місцевості, пенсії та інші невідкладні виплати. Відповідно до оцінки міжнародних фінансових інституцій, Україні необхідно мати від 3 до 5 мільярдів євро щомісяця лише для того, щоб покрити ці поточні витрати», — пояснила фон дер Ляєн.

Контекст. Нагадаємо: 7 жовтня Верховна Рада України затвердила проєкт державного бюджету на 2023 рік у першому читанні. За оцінками, дефіцит українського держбюджету-2023 складе майже $3 млрд на місяць. Сполучені Штати зобов'язалися покривати $1,5 млрд щомісяця та звернулися до європейських партнерів із закликом зробити те саме.

Подякувати 🎉