Facebook Pixel

Демократія зачекає: українці під час війни надали перевагу сильним державі та керівництву

Більшість громадян України надають перевагу ідеї сильної держави та сильного керівництва, ніж демократії в країні. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Водночас зростає запит на «сильну руку» на тлі війни.

На думку 58% респондентів, зараз Україні потрібен сильний лідер. І лише 14% вважають демократію важливішою в поточній ситуації.

Одночасно 79% вважають виправданим втручання президента в діяльність парламенту та уряду, якщо це направлено на посилення оборони. Ще 16% наголосили на необхідності збереження розподілу повноважень навіть під час війни.

Про неприпустимість конструктивної критики під час війни заявили 62% опитаних. І лише 32% висловили думку, що навіть зараз має зберігатися політична конкуренція.

Позиція респондентів щодо порушення владою законів, якщо це необхідно для пришвидшення перемоги, була такою: 48% назвали це нормальним, а 41% заявили про неприпустимість такого кроку.

Загалом усе це відображено в такій графіці:

znimok-ekrana-2022-08-18-o-110308.png

Безпека держави VS дотримання законів

Щодо питання пріоритетності у виході за певні межі безпеки держави чи дотримання законності думки респондентів розділилися.

Так, притягнення до відповідальності за поширення «шкідливих» для держави поглядів під час війни підтримали 57% респондентів. А от 37% виступають за те, що люди мають висловлювати свою думку без побоювання переслідувань.

Водночас 47% респондентів висловили думку, що забороняти діяльність політиків і партій, підозрюваних у співпраці з росією, варто одразу й без юридичних доказів. А от 46% наголосили, що юридичні докази для цього необхідні.

Співпраця з окупаційною владою

69% респондентів вважають, що притягнення до відповідальності за співпрацю з окупаційною владою є необхідним кроком. Протилежної думки дотримуються 20%.

Крім того, 49 – 52% опитаних підтримують кримінальну відповідальність для тих, хто отримав паспорти рф на окупованих територіях (36 – 41% – не підтримують). Порівняно найменше респондентів підтримують покарання для лікарів, які працюють за російськими стандартами, — лише 20% (не підтримують цю думку 66%).

Загальне самопочуття українців

Наразі в українському суспільстві панують стримано оптимістичні настрої.

Так, на думку 40% респондентів, ситуація в Україні покращується. Ще 29% обрали «стриманіший» варіант — «у чомусь покращується, у чомусь погіршується». А от песимістично налаштовані 22% опитаних — на їхню думку, ситуація зараз лише погіршується.

Ще 45% респондентів зазначили, що на індивідуальному рівні оцінюють свою адаптованість до поточних реалій на «середньому рівні», 34% — більшою мірою або повністю адаптувалися. А от 17% опитаних — значною мірою або абсолютно не адаптувалися до нових реалій життя.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉