Facebook Pixel

Чому Coca-Cola досі продається в росії попри обіцянки компанії покинути ринок

Coca-Cola була однією з перших міжнародних корпорацій, яка пообіцяла вийти з ринку рф після початку великої війни. Через понад два роки її газовані напої все ще продаються в росії. Як Coca-Cola заробляє в рф, пише Bloomberg.

Чому Coca-Cola досі лишається на російському ринку

Попри обіцянки міжнародної корпорації Coca-Cola покинути ринок рф, її продукція все ще продається в супермаркетах і ресторанах країни. Водночас її конкурентом став напій російського виробництва під назвою «Добрий Кола» у пляшці з впізнаваним червоним кольором і майже ідентичним смаком.

Виробник Coca-Cola в росії Multon Partners належить окремій компанії – Coca-Cola HBC, що зареєстрована в Лондоні. Материнська компанія бренду володіє 21% акцій Coca-Cola HBC.

Після того, як HBC припинила виробляти Coca-Cola в росії після початку повномасштабного вторгнення, Multon представив напій «Добрий Кола», що згодом став найпопулярнішою газованою водою в країні з часткою в 13% ринку.

Quote«Прибутки від продажу Coca-Cola в росії просто перейшли до Coca-Cola HBC, яка зайняла частку ринку завдяки успіху «Добрих», – каже Гаррет Нельсон, аналітик CFRA Research.

Водночас саму Coca-Cola до росії завозять, зокрема, із Грузії та Казахстану. Після вторгнення росія ухвалила закон, що дозволяє продавати фірмові товари без згоди власника торгової марки. Завдяки цьому імпорту напої Coca-Cola отримали 6% ринку.

У HBC кажуть, що їхні обсяги виробництва у рф зросли на 12% у 2023-му, проте вони все ще майже на третину нижчі за рівень 2021-го. Проте у Coca-Cola кажуть, що не причетні до управління операціями у рф, попри дохід від материнської компанії.

Нагадаємо, 14 червня 2024-го стало відомо, що The Coca-Cola Company подала три заявки на реєстрацію в росії товарних знаків – Coca-Cola, Sprite та Fanta. Ще вісім заявок направив Starbucks.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉