Facebook Pixel

Буславець заявила про припинення розвитку атомної галузі в Україні

В.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець продовжила політику свого попередника Олексія Оржеля на знищення атомної галузі України, заявивши, що країна не потребує базової генерації АЕС, натомість потрібно сконцентруватися на високоманевровних генерувальних потужностях.

Про це в.о. міністра заявила в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Вона також назвала недоцільною реалізацію проєкту «Енергетичний міст «Україна — ЄС», згідно з яким передбачався продаж електроенергії з другого енергоблока Хмельницької АЕС до країн ЄС, щоб поліпшити фінансування державного «Енергоатому».

«Нам варто переглянути погляди на те, що саме розвивати в атомній генерації. Якщо говорити про нове будівництво, то повинно йтися про малі модульні реактори з можливістю регулювання. Ми і так маємо дуже перевантажену базовими потужностями енергосистему. «Енергоатом» — це 55% виробництва нашої електроенергії, яка, нагадаю, не регулюється», — сказала Буславець.

Замість традиційних реакторів Україна повинна сконцентрувати увагу на будівництві малих модульних реакторів (ММР), вважає Буславець.

Також в.о. міністра лобіює виведення з експлуатації енергоблоків АЕС достроково.

Контекст. Енергоміст «Україна — ЄС» передбачає організацію видачі потужності з блоку №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС шляхом включення його до складу «Бурштинського енергоострова» разом з ПС 750/330 кВ «Західноукраїнська» та ЛЕП 750 кВ ХАЕС-Жешув (Польща). Кошти, отримані від експорту електроенергії з цього блоку, планувалося використати для фінансування будівництва блоків №3,4 на Хмельницькій АЕС.

Згідно з новим прогнозним енергетичним балансом на 2020 рік, виробництво електроенергії «Енергоатомом» буде скорочено вдвічі. Зупинення АЕС відбувається внаслідок надання пріоритету генерації так званій «зеленій» енергетиці — виробникам електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ). Вони генерують дорогу енергію, але мають законодавчу перевагу в її реалізації.

Основну вигоду в цій ситуації отримує компанія Ріната Ахметова ДТЕК, яка володіє 70% теплової генерації й 25% станцій ВДЕ. Основні збитки лягають на плечі державного «Енергоатому».

ЗМІ пов'язують Ольгу Буславець з олігархом Рінатом Ахметовим. 2016 року вона очолювала профільний комітет, який погодив розроблений НКРЕКП новий порядок розрахунку ціни на електроенергію. У народі цей порядок відомий як «Роттердам +», який і захищав інтереси власника екологічно брудних вугільних ТЕС Ріната Ахметова.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉