Facebook Pixel

Бундестаг підтримав постачання важкого озброєння в Україну

Німецький Бундестаг ухвалив заяву із закликом до уряду надавати всеосяжну підтримку Україні, зокрема збільшити постачання важких озброєнь.

Переважна більшість депутатів підтримали спільну пропозицію Союзу (ХДС/ХСС) та владних партій із коаліції «світлофор». «За» проголосували 586 голосів депутатів, проти виявилося лише 100 людей, семеро утрималися, повідомляє Spiegel.

«Німецький Бундестаг найрішучіше засуджує жорстоку агресивну війну Росії проти України. У такий спосіб Росія грубо порушує міжнародне та гуманітарне право й намагається назавжди зруйнувати європейський мирний порядок», — йдеться в клопотанні.

Депутати закликали федеральний уряд «продовжувати й за можливості прискорювати постачання необхідного обладнання Україні. Зокрема, розширювати постачання важкого озброєння та складних систем, наприклад у рамках кільцевого обміну».

Федеральний уряд також отримав явну підтримку всіх кроків, зроблених раніше, включно із санкціями проти Росії, допомогою в розслідуванні воєнних злочинів і реконструкцією інфраструктури Німеччини, щоб більше не залежати від постачання російської енергії.

Лідер СДПН Клінгбейл заявив, що ця заява надсилає чіткий сигнал лідерові Кремля Путіну та народу України про те, що німецький Бундестаг перебуває на правильному боці історії.

Під час дебатів прихильники та противники підтримки України у війні з Росією обмінялися жорсткими ударами. У своєму виступі лідер фракції ХДС/ХСС Фрідріх Мерц звинуватив канцлера Олафа Шольца в тому, що він упродовж кількох тижнів залишав відкритим питання про підтримку України зброєю: «Це не розсудливість… це коливання, це зволікання, це боязкість». Мерц також зазначив, що дипломатія зазнала невдачі в питанні конфлікту в Україні.

Лідер парламентської групи ВДП Крістіан Дюрр виправдав постачання важкого озброєння типом ведення Росією бойових дій в Україні. «Правильно включати до цих постачань важке озброєння. Росія вдерлася в Україну із численною військовою технікою. Уп'ятеро більше танків, утричі більше активних солдатів. Україна веде війну на відкритій місцевості», — сказав Дюрр.

У вівторок, 26 квітня, міністр оборони Крістін Ламбрехт (СДПН) оголосила про постачання зенітних танків «Гепард» в Україну з промислових запасів і навчання українських солдатів на території Німеччини після зміни курсу уряду. Заплановане постачання також має бути доповнено боєкомплектом більшого обсягу.

Подякувати 🎉