Facebook Pixel

Британські консерватори хочуть знову ініціювати відставку Бориса Джонсона – ЗМІ

Депутати Консервативної партії Великої Британії планують обговорити зміну механізму ініціювання вотуму недовіри прем’єр-міністру Борису Джонсону.

Про це повідомляють агентства Bloomberg та Reuters із посиланням на власні джерела.

Зокрема, так званий Комітет 1922 року Консервативної партії має внутрішнє правило, яке дозволяє ініціювати вотум недовіри прем’єр-міністру в разі збору підписів третини депутатів. Якщо голосів за відставку глави уряду не набирається достатньо, він отримує «імунітет» на один рік.

Востаннє вотум недовіри Джонсону ініціювали 6 червня – тоді голосів для відставки прем’єра Великої Британії не вистачило. Тепер комітет хоче переглянути це правило і дозволити ініціювати вотум недовіри знову.

Консервативна партія невдоволена заявами Даунінг-стрит щодо ексзаступника «парламентського кнута» Кріса Пінчера, якого звинувачують у домаганнях до двох колег.

Канцелярія Джонсона стверджувала, що він не знав про цей інцидент і тому підтримав повторне призначення Пінчера у 2022 році, але пізніше прем’єр був змушений визнати, що це не так.

Це призвело до хвилі відставок у британському уряді, починаючи з міністрів охорони здоров’я і фінансів. За підрахунками ВВС, станом на зараз з уряду Джонсона пішли два глави міністерств, 14 молодших членів уряду і 12 парламентських секретарів.

Водночас, представник Джонсона повідомив Bloomberg, що британський прем’єр упевнений у тому, що зможе здобути достатньо голосів на підтримку в разі нового вотуму недовіри.

Як повідомлялося, ввечері 6 червня в результаті таємного голосування консерваторів щодо вотуму недовіри Борис Джонсон утримався при владі, отримавши 211 голосів «за» та 148 — «проти».

Втриматися Джонсону частково допомогло те, що від початку вторгнення росії він став одним з найпалкіших прихильників активної допомоги Україні та тиснув на Захід, аби той швидше приймав санкції та погоджував військову підтримку для Києва.

Зокрема, перед голосуванням міністерка закордонних справ Ліз Трасс підкреслила, що саме лідерство Джонсона у підтримці України стало для неї ключовим фактором голосування за те, щоб він залишився премʼєром.

Подякувати 🎉