Facebook Pixel

Білорусь готується відмовитися від нейтралітету: Лукашенко запропонував переписати Конституцію

У Білорусі запропонували прибрати з Конституції норму про прагнення до нейтралітету. Причиною такої пропозиції стало те, що Білорусь фактично входить до військово-політичного блоку, повідомив голова Конституційної комісії та голова Конституційного суду Петро Міклашевич, передає БелТА.

За його словами, Білорусь входить до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), тому й треба привести положення Конституції у відповідність з об'єктивною реальністю.

Водночас голова Конституційного суду зазначив, що на конституційному рівні пропонується закріпити положення, що з території Білорусі не буде ніяких загроз іншим державам. А для захисту суверенітету та територіальної цілісності відповідно до міжнародних договорів Білорусь використовуватиме колективну оборону.

У Білорусі 11 серпня проходить чергове засідання Конституційної комісії. На ньому розглядаються уточнення редакційного характеру, розроблені комісією змін до Конституції.

Контекст. Раніше Олександр Лукашенко зазначив, що Білорусь знаходиться в ОДКБ та в Євразійському економічному союзі, тому або потрібно змінити Конституцію або не перебувати в організаціях.

Подякувати 🎉